Üle pikema aja saab taas lavalaudadel näha Eesti teatri Grand Old Man Mikk Mikiveri (66). Mikiver astub üles Viinistu kunstimuuseumi hoovil suveetenduses “Külmetava kunstniku portree”, mille ta koos Aleksander Eelmaaga ka lavastas.   

Mikk Mikiveri tabas mullu jaanuaris ajuinfarkt ehk insult, mille tagajärjel ta lamas mitu päeva kontaktivõimetuna Mustamäe haiglas ning veetis seejärel Keila taastusravi keskuses poolteist kuud. Arstide hinnangul oli üks keerulisemaid probleeme kõnevõime taastumine – arvati, et see võib võtta aastaid.

Mart Kivastiku kirjutatud ja kunstnik Konrad Mägi elust pajatavas näidendis on Mikiveril enesel paradoksaalsel kombel täita arsti roll. See on küll episoodiline kõrvalosa, kus on lausuda üksikud repliigid, nagu näiteks “Kes maksab?” ja “Temaga on pahasti, väga pahasti.” Aga Mikiver täidab selle rolli maestrole igati vääriliselt.    

Maailma üheksas mälu

Läinud nädalavahetusel peetud mälumängu maailmameistrivõistlustel saavutas Eesti poiss Lauri Naber (24) sadade Inglismaa, Belgia, India, Hollandi, Šveitsi ja USA mälumängurite seas üheksanda koha. Oma edukaimal alal - spordiküsimustes - jagas Naber koos Juuru gümnaasiumi õpilase Igor Habaliga koguni teist kohta. Tugevad teadmised on tal ka ajaloos, looduse ja geograafia alal, nõrgemad teemad on aga kunst ja kultuur.

“Mulle on alati meeldinud asju teada,” räägib mälumängur. Teadmisi ammutab ta põhiliselt populaarteaduslikest raamatutest, järje peale saades läheb neid kaks tükki päevas. Nõrgemaid alasid tulevaks aastaks ekstra pähe tuupima hakata Lauri ei kavatse: “Kui taustsüsteem puudub, siis faktid ei haaku. Huvitavad asjad aga jäävad nii ehk naa meelde.”

Hea mälu saladuseks peab noormees seda, et juba 12aastaselt hakkas ta mängima rendžut ning hiljem bridži. Viimane ongi tema põhiline harrastus, mälumängule kulutab ta oma sõnul oluliselt vähem aega.

Nagu sageli tarkpeadega häda, ei ole Lauri koolis just musterõpilane. Juba seitsmendat aastat vältavad politoloogiaõpingud Tartu Ülikoolis, Gustav Adolfi Gümnaasiumi lõpetas ta keskpärase neljalisena.

Ojulandi oinad

Välisminister Kristiina Ojuland oli ilmselt rõõmus, kui Bulgaarias endale uue oina sai. Rõõm jäi siiski üürikeseks, sest kingitus dokumenteeriti külalislahkete bulgarite poolt sedavõrd kallihinnaliseks, et igasugu formaalsustele kulus Eesti Päevalehe andmetel uuel perenaisel 6000 krooni isiklikku raha.

Kuuldavasti olid sõralise reisikorraldajad organiseerinud talle ka dieedikuuri, nii et saabudes oli loom tundmatuseni kõhnunud. Muidugi tõttas pererahvas seepeale oma uut oinast karjamaale lahti laskma, et ta värskes kodus mahlase kõhutäie saaks ning kosuks.

Kahjuks jäeti konsulteerimata juba olemasoleva lambakarja juhtoinaga. Kuuldavasti võttis karjapealik tõelise eestimaise kantslerina võimuohjad enda kätte ja kaugelt maalt saabunud kõhnunud karvarull sai kosutava söömaaja asemel korralikult puselda.

Näitas noorematele koha kätte

Ei tea, kas süüdi on eestlase edev kõrv, aga teisipäeval Tour de France'i kolmanda etapi viimast kilomeetrit vaadates tundus, et Eurospordi kommentaator, endine tippjalgrattur Sean Kelly rääkis ainult Jaan Kirsipuust (34). Sama lugu Eurospordi venekeelsel kanalil - Kirsipuu siin, Kirsipuu seal.

Oli ka põhjust - pühapäeval lõhkas meie vanameister paraja üllatuspommi, võites tänavuse Touri esimese etapi. Grupifinišis edestas Kirsipuu vaid mõne sentimeetriga austraallast Robbie McEwenit. Seljataha jäid ka kõik teised selle maailma vägevad - Mario Cipollini, Erik Zabel ja mis kõige uhkem - kahe viimase aasta parim sprinter Alessandro Petacchi. Rahvusvahelised jalgrattauudiste portaalid kiitsid meie mehe taktikalist taipu, mees ise ei varjanud üllatust, viidates mitte just parimale vormile.

Ka kolmandal etapil demonstreeris Jass hiilgavat finišivaistu, vedades esikohale tiimikaaslase Jean-Patrick Nazoni. Televaatajad võisid näha, kuidas hiilgaval trajektooril asunud Kirsipuu justkui ise teist võitu võtma valmistus, kuid ühtäkki tempo maha võttis. See oli ette kavatsetud - eestlase tuulest spurtis võidukalt Nazon. Prantslane tunnistas hiljem, et finiš kukkus täpselt nii välja, nagu ta sama päeva hommikul Kirsipuuga kokku leppis. Mehed tegid kuldaväärt plaani, arvestades pikka finišisirget, mis Nazonile eriti hästi sobib.