New Yorgi Lõuna ringkonnakohus otsustas teisipäeval, et Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornide kokkuvarisemine polnud üks sündmus, vaid kaks eraldi rünnakut.

See oli hea sõnum ärimees Larry Silversteinile, kellele nimetet kõrghooned kuulusid. Kohtuotsus toob tema 3,5 miljardi dollari suurusele poliisile juurde veel 1,1 miljardit dollarit.

Kindlustuskompaniid eesotsas Swiss Re ja Allianziga väitsid, et tegemist oli ühe rünnakuga.

Saadavad miljardid kavatseb Silverstein kulutada samasse kohta uute pilvelõhkujate ehitamiseks. Kõrgeim maja kannab Vabaduse Torni nime ja tuleb 1776 jalga (ca 540 m) kõrge, sümboliseerimaks USA asutamise aastat.

WTC pilvelõhkujad varisesid kokku kolm aastat tagasi plahvatuste tagajärjel. Araabia päritolu terroristid hõivasid kaks reisilennukit ja kihutasid nendega majadesse. Kummagi hoone konstruktsioon ei pidanud tekkinud tulekahjudele vastu ning majad kukkusid koos lõksu jäänud inimestega rusudeks.

Salumetsa oodatud tagasitulek

Jaak Salumets on tagasi. Kuigi jah, nagu ta ise ütleb, on ta praegugi vaid Rapla BIG/New Balance kossutiimis rohkem nagu õpetaja rollis, mitte peatreener. Aga ta on tagasi ja see on Eesti korvpallile ainult hea.

1991. aastal Tallinna Kalevi N Liidu viimaseks meistriks tüürinud ning 1993. aastal Eesti koondise Euroopa kuuendaks juhtinud Salumetsa nähti viimati Eesti meistriliiga meeskonna treeneripingil hooajal 1997/98, kui ta juhendas Tallinna Nybiti meeskonda. Siis lahkus ta äriilma. Mitmed vahepealsed kosilased, Tartu Rocki tiim ja Eesti koondis sealhulgas, said Eesti ühelt teenekamalt treenerilt korvi. “See peaks küll eriline väljakutse olema,” on ta varem tippkorvpalli juurde naasmist kommenteerinud.

Pakub siis Eesti meistriliiga tänavune uustulnuk Rapla meeskond seda erilist väljakutset? “Sümpaatsed  inimesed esitasid mulle tõelise abipalve,” avab Salumets SL Õhtulehele antud intervjuus tagasituleku tagamaid. 

Kohtunik Partsi vägev tegu

Merle Parts on kange naine. Möödunud kolmapäeval mõistis ta kohut muuhulgas rekordilise narkolasti Aafrikast Eestisse smugeldamises süüdistatud Toomas Helina ja tema kaaslaste üle. Päev hiljem tõi daam ilmale poisslapse. Sünnitus, nagu vahendab seltskonnaajakiri Kroonika, kulges raskelt. Kohtunik Parts pidi ajakirja andmetel pärast sünnitust paar päeva reanimatsioonis toibuma.

Eelmisel päeval langetatud kohtuotsuse, milles tubli kohtunik Helina ja tema kaaslased rekordilise narkoveo osas õigeks mõistis, kuid teiste kuritegude osas meestele reaalse vanglakaristuse mõistis, prokurör Lavly Lepp siiski protestis. Süüdistaja nõuab meestele karmimaid karistusi. 

Olgu öeldud, et Partsi abikaasa on varem Kaitsepolitseis töötanud ärimees Priit Tikerpe. Kohtuniku eelmine kaasa oli aga peaminister Juhan Parts, kellega on tal ka kaks last.

Ekskantsler libedal jääl

Curlingu ehk jääkeegli EMil teeb Eesti koondise kooseisus kaasa ka endine rahandusministeeriumi kantsler Agu Lellep. Meeskond alistas oma esimesel suurvõistlusel kaks vastast – Valgevene ja Andorra. Ülejäänud kuus matši kaotati.