“Agatha ­Christie. Lõpetatud ­portree”

Eesti Päevaleht, 2007.

223 lk.


On vana tõde, et inglastel on hämmastav oskus kirjutada nii äärmiselt teravmeelseid kui ka hingematvalt kuivas ja igavas stiilis tekste. “Lõpetatud portree” seisab märksa lähemal viimasele kui esimesele variandile. Igatahes lõhnavad seigad menukirjaniku eluloost pigem arhiivitolmu kui tõelise higi, vere ja pisarate järele. Küllap on põhjuseks autori teadlaslik süstemaatilisus, mis iseenesest väärib muidugi austust, kuid selle üsna õhukese raamatu läbitöötamine nõuab omajagu pingutust. Tõsisel eluloohuvilisel tasuks ilmselt enne lugemist tutvuda Christie autobiograafilise “Lõpetamata portreega”, mille tekstist autor oma hüpoteesidele igal sammul tuge otsib.


Üsna ootuspäraselt on selle elulooraamatu keskmes Christie salapärane 11päevane kadumine 1926. aastal, kuid selle tagamaade detailne lahkamine ei tõuse muust tekstist kuigi säravana esile. Raamatu põnevaimad lõigud valgustavad hoopis Christie tutvust mürkide ja kuritegude maailmaga ning tuntumate tegelaskujude prototüüpe ja saamislugusid. Kahjuks on neile pühendatud suhteliselt vähe lehekülgi.


Pühendunud Christie-fännidele on see raamat kahtlemata oluline, kuid nagu vanadaami enda loomingus, on ka siin nii ladusaid kui ka luhtunud lõike.