Näitus „Radikaalne valgus“ jääb Kai kunstikeskuses avatuks 26. aprillini.

Muusika


Olen sel talvel kuulanud palju nii eksperimentaalset kui traditsioonilist džässi. Saan üleüldiselt muusikast palju inspiratsiooni, aga erilist vaimustust tekitavad uued avastused, olgu need siis vanad salvestused või päris uued väljalasked, mida võin korduvalt, ikka ja jälle kuulata. Mulle meeldivad väga mõned kindlad instrumendid, muusika meeleolu ja rännakud; päris suur osa muusikast, mida kuulan, on abstraktne või erinevate stiilide sulam.

Džäss kehastab mu jaoks puhast, vabastavat loomingulisust. Elan New Yorgis, kus sellel muusikal on väga oluline koht, kuna nii palju suurepärast džässi on just siin loodud. Hiljuti taasavastasin enda jaoks avangardi helilooja ja trompetimängija Don Cherry, kelle 1975. aastal Saksamaal salvestatud koostööd minimalistliku helilooja Terry Rileyga olen viimasel ajal kuulanud.

T-Michaeli disain


Bergenis resideeruv T-Michael on imeline visionäärist moe­disainer, kes on pärit Ghanast. Ta loob peamiselt meestemoodi, kuid on nüüd hakanud disainima ka naistele. Mulle tohutult meeldib tema kontseptuaalne utilitaarne stiil ja eriti peen rätsepatöö. T-Michaeli loomingut võiks iseloomustada kui eklektilist sulamit klassikalisest Londoni stiilist ja Jaapani kimonotest. Plaanin mais Bergenisse minnes taas tema poodi külastada, et võtta endaga New Yorki kaasa üks tema mantel, millele olen silma peale pannud. Vaadake ka https://norwegianrain.com/

„Spiral Jetty“, Great Salt Lake, Utah

SALT LAKE´I KUNSTITEOS: Robert Smithsoni „Spiral Jetty“.


Robert Smithsoni „Spiral Jetty“ on üks mu lemmikumaid land art’i teoseid. Selle külastamine Utah’s on nagu tõeline palverännak, on ju sinna ka üsna raske pääseda. See 1970. aastal loodud töö on tõenäoliselt üks olulisemaid land art’i teoseid üldse ja ta on kliima, ilma ja ülisoolase Salt Lake’i järve erineva veetaseme tõttu pidevas muutumises. Käisin Smithsoni teost vaatamas kui olin road trip’il Ameerika Läänes ja ostsin endale mälestuseks kaasa ka kotikese Spiral Jetty soola. Loodus on suurepärane lõuend kunstile ja minu jaoks väga oluline inspiratsiooniallikas. Ameerika Lääne maastikud, Texasest, New Mexicost, Arizonast, Utah’st, Nevadast kuni Californiani, on lihtsalt maagilised.

Norra ­maasikad


Kui ma olen kodus Norras, ei saa mulle küllalt maasikatest. Need on tõesti maailma parimad. Nad on tõeliselt magusad ja rikkaliku maitsega. Ma arvan, et selle põhjuseks on kasvamine rannikul, mullastiku koostisosad ja lühike kasvuhooaeg. Imporditud maasikad on alati vesised, kummitaolised ja maitsetud, Norra maasikad aga enam kui suurepärased!