Eestis valmistatud vahuvein pole midagi kapitaalselt uut. Põltsamaa veinikeldris on pressitud kodumaistest õuntest poolmagusat vahuveini Põltsamaa Fest Classic aastast 2001. Keskmisele joojale paraja hinnaga parajalt magus jook.

Aga mitte kunagi pole saanud suurtootja kaubast trendikas hitt. Nagu viimasel paaril aastal esile kerkinud väikeste veinivabrikute vahuveinidest. Mullidest, mis toodetud puuviljadest (õun, kirss) või marjadest (vaarikas, tikker) või köögiviljadest (rabarber). Kõige paremini varustatud kauplustest võib leida üle kümne Eestis villitud vahuveini. Tootjaid ei tule pidevalt küll juurde sellise hooga nagu käsitööõlle­pruulikodasid, kuid vaid väga spetsid sommeljeed suudavad igat kodumaist vahuveinimeistrit nimetada. Kodumaine mull on siiski uudne, vilgas ja arenev trend.

Areen rääkis siinse artikli jaoks – ja küsis testimiseks pudeleid – kuue Eesti vahuveinitootjaga: Jaanihanso, Mamm&Frukt, City Cider, Nudist, Tori Siidritalu, Valgejõe Veinivilla.

Enne vahuveinide kunsti proovimist on nad kõik kääritanud kas rahulikke veine (ilma mullita veinid, mille puuviljadest ja marjadest tootjaid on vabariigis lademetes) või käsitöösiidreid (moevälgatus kohe käsitööõllebuumi kannul).

« Avalehele 4 Kommentaari
Loe veel: