Jälle Vaiko Eplik ja Eliit!


Sellega, et Areeni kriitikute ühisel nõul valitakse aasta parimaks albumiks kodumaiste autorite heliplaadid, oleme juba harjunud. Aga see, et mõni autor teeb aasta albumi triki kaks korda järjest – see on esmakordne. Kriitikute number üks plaat aastal 2006 oli Vaiko Eplik ja Eliit “1”, number üks lahkuval 2007ndal – Vaiko Eplik ja Eliit “2: Aastaajad”.
Taas kord valdavas osas üksipäini kodu­stuudios valminud heliplaat andis ka kolm raadiohitti “Armastus päästab maailma”, “Sylvester otsustab surra”, “November”. Epliku muusikaga ilmus ka hittkomöödia “Jan Uuspõld läheb Tartusse” soundtrack, termin “Epliku rock” ei ole käibel niisama.   
Mis tähendab siis, et: oskab Eplik üldse midagi valesti teha?
 - Palju õnne, Vaiko, sinu album “2: Aastaajad” on valitud Areeni muusikakriitikute poolt aasta parimaks plaadiks!
- Oh, see on suurepärane uudis, suurepärane uudis. Ja meeldiv jõuluüllatus.
- Sa võitsid teist aastat järjest – kas igavaks juba ei lähe?
- Ei lähe, just väga põnev on. See oli küll viimane asi, mida ma ootasin. Ma küll ei arvanud, et ma saan veel n-ö pärjatud. Kaks aastat järjest – see on ikka väga meeldiv.
- Rebimine oli seekord tihedam, su ülekaal polnud nii suur.
- Ja nii ongi võit palju tähtsam. Konkurents ju määrab palju. Meil on Eestis ikkagi tippkonkurents.
- Sinust järgmised on LCD Soundsystem ja Arcade Fire, kas sa oled nende tänavusi plaate kuulnud?
- Ei. Aga olen LCD Soundsystemilt kuulnud lugu, kus ta laulab “eighties comin, eighties comin, eighties comin back”. Aga seda Arcade Firet pole ma üldse kuulnud. Olen ainult kuulnud, et nad tegid plaadi, mille lindistasid kirikus ja mis oli miski pessimistlik maailmalõpu jura, neoon piibel või mis see nende plaadi nimi oli. Lugenud olen, kuulnud mitte.
- Millised on sinu enda lemmikplaadid lõppeval aastal?
- Just kutsuti mind ühele peole plaate mängima, kus mängitakse aasta lemmikuid, ning mul oli piinlik sinna minna, ma ei saanud sinna minna, mul on ainult Eesti käesoleva aasta plaate. Kui ma hoolikalt järele mõtlen, siis ma ühtegi selle aasta kopiraidiga Lääne plaati ei ostnudki endale. Mitte et see oleks miski hoiak või konkreetne soov, aga ma ju ikka müttan mööda retroradu. Minu jaoks oli väga suur Bowie aasta näiteks. Kellegi teise plaate pole ma sel aastal rohkem kuulanud kui Bowie omasid.
- Aga Eestist, ikkagi – 3 Pead, “Topeltviker­kaar”, “Taevas ja perse”, kuld!! Eesti forever ja nii edasi.
- Mul on väga kahju, et Jakob Juhkam sel aastal plaati valmis ei teinud. Õpingutega on tal kõvasti tegemist ja paneb parasjagu bändi kokku. Loodan, et järgmisel aastal võidab küsitluse Juhkam.
- Kas sa ise teed ka juba uut plaati?
- Uus plaat on tegelikult valmis, aga miksimata veel. Ja noh – heh-heh-heh! – ma ise ikka arvan, et see on nüüd see kõige parem plaat, heh-heh-hee. Jaanuaris, veebruaris saab juba midagi kuulda.
- Hea küll, kui enne ei näe, siis järgmine aasta jälle.
- Jah, eks see ole siis näha.

Siim Nestor