Viimase aasta jooksul on Mari-Liis tegutsenud aktiivselt ka väljaspool Symptomsit. Rebane on puhunud hinge sisse sooloprojektile Vul Vulpes ja lisaks muusikale teeb ta ilma PÖFFi animatsiooniosa Animated Dreams programmi juhtides ja LoovEesti loomemajanduse edendamise projektides kaasa lüües. Ei saa mainimata jätta tema tööd illustraatorina: ta on joonistanud Nukuteatri plakateid ja loonud Viru Keskuse reklaamipilte.

Mari-Liisi sõnul leidis väljaanne Dazed & Confuzed Several Symptomsi täiesti iseseisvalt – enesepromoga pole nad otseselt pidanud tegelema, piisas muusikast, shoegaze’i-hõngulistest videotest Youtube’is ja meeldejäävast nimest. Kuna bändi teine pool Joonatan Allandi elab Londonis, sünnib suurem osa materjalist skaipides ja meilides. “Üks saadab ühe jupi ja teine teise jupi ning reeglina on suhteliselt vähe vaidlusi. Kõik, mis ühe träki tegemise käigus juurde tuleb ja ära kaob, on tavaliselt meile mõlemale meelt mööda,” räägib Mari-Liis. Several Symptomsi stiili on kirjeldatud poeetiliselt: nii rahulikult agressiivse kui maaliliselt teravana. Mitmed sõltumatud plaadifirmad on duo materjali väljaandmise vastu huvi tundnud. Lugusid on vähemalt terve plaadi jagu ja esimese ametliku helikandja ilmumine ei ole enam mägede taga. “Natuke oleme niisama passinud, mõlemal oli kooli lõpetamine käsil. Praegu tegeleme vahepeal tekkinud kontaktide ülessoojendamisega,” ütleb Mari-Liis. Esinenud on Several Symptoms lisaks Eestile Londonis ja Madridis. “Tegelikult ei saa öelda, et Londonis oleks väga raske mõni lava leida,” katsub Mari-Liis tagasihoidlikuks jääda.

Lisaks Several Symptomsile on Mari-Liis viimase aasta jooksul musitseerinud koos Kosmofoni eestvedajate Martin Laksbergi ja Rasmus Lillega. Vul Vulpesena on tal soolas värske materjal räpiartistiga Photoindustries. “Ta teeb väga head kama, collab on tulemas,” lubab Rebane.

Muusikuna laineid löönud Mari-Liis on õppinud EKAs animatsiooni. Tema ja ta kursusekaaslaste lõputööna valminud animatsioon “Eine murul” tõi Eestile aastal 2012 Norras Fredrikstadis Põhja- ja Baltimaade vanimal animatsioonfilmide festivali Grand Prix’ Kuldne Gunnar. Rämekoomilise filmi sõnumi võtab kokku irooniline lause “On vaja 99% tööd ja 1% annet, et sünniks meistriteos!”. Oma animatsioonitegemistest rääkides jõuab Mari-Liis seisukohani, et sellega tuleb veidi oodata: “Mind huvitab praegu pigem staatiline graafika ja illustratsioon. Ning muusika. Aga ma luban et ühel päeval võtan selle liikuva pildi uuesti fookusesse.”Mari-Liis Rebane (24)Tegevusala: muusika, animatsioon, loomemajandus

Senine tipptegu: Kuldne Gunnar, live’id Londonis ja Madridis

Aasta 2013 eesmärk: arendada soolotegevust, saada valmis Several Symptomsi plaat

soundcloud.com/severalsymptoms & severalsymptoms.bandcamp.comAreeni tulevikutäht 2013Jätke, palun, need nimed meelde: Artti Aigro, Jaan Aru, Stella Kalkun, Paul Kuimet, Robert Laursoo, Kristjan Maruste, Hans-Otto Ojaste, Helena Pruuli, Erik Põllumaa, Liina-Mai Püüa, Mari-Liis Rebane, Tuul Sepp, Tuuli Trei, Anu-Laura Tuttelberg, Kristina Viin. Areen usub, et nad täidavad meie tulevikku tihedalt ja sisukalt.