Tehvandil peetud Eesti suvistel meistrivõistlustel suusahüpetes pälvis hõbeda poiss, kes ulatus võitjale vaid õlani – see oli 13aastane Artti Aigro Otepäält.

Ta hüppas 89 meetrit ja 92 meetrit ning kaotas praegu MK-sarjas koos maailma parimatega võistlevale Kaarel Nurmsalule kahe hüppe kokkuvõttes vaid 2 meetriga (stiili lisades 5,5 punktiga).

Kuu aega hiljem tuli Aigro Otepää Spordiklubi võistkonnas koos Mihkel Oja ja Karl-August Tiirmaaga Eesti täiskasvanute meistriks.

Ka aasta varem pälvis ta täiskasvanute meistrikulla (tookord Tiirmaa ja Jaan Jürisega). Tollal oli ta vaid 12aastane! Eestis pole teist olümpiaala, kus nii noor poiss oleks tulnud riigi meistriks.

Aigro rekord Tehvandi mäel on 105,5 meetrit.

Tehvandi mägi on Eesti suurim. Aigro hüppas sealt esimest korda üheksasena. “Kui olin ära hüpanud, siis karjusin jehhuu!” ütleb ta.

Ema Krista oli parajasti reisil ja kuulis poja saavutusest telefonikõnes. “Mul läksid jalad nõrgaks, tundsin end nagu merehaige. Ka siis, kui esimest korda pealt nägin, kuidas Artti Tehvandilt hüppas, ei julgenud ma seda vaadata muidu kui kaamera objektiivi kaudu.”

Hüpata see pisike poiss (Aigro on väikest kasvu, väiksem kui üldiselt temavanused) ei karda – ta on hüppamisega harjunud, hüppamine on tema lõbu. Ta ütleb, et tahab saada just hüppajaks.

“See on selline spordiala, kus last ei saa ajada mäkke, et mine ja tee. Lapsed peavad ise tahtma hüpata,” ütleb isa Kalev Aigro. “Tänapäeva suusahüpped on läinud ohutuks. Traumasid esineb üliharva. See on tavaliselt sportlase lohakus, kui ta kukub.”

Isa Kalev võitis perioodil 1978–1988 Eesti meistrivõistlustel kuus kulda suusakahevõistluses ja ühe suusahüpetes ning sai juuniorina kahevõistluses esikoha ka NSV Liidu rahvaste spartakiaadil.

Isegi treener on neil sama – 37aastase staažiga Silver Eljand. “Silveri sõnul on Arttil Eesti parim äratõuketehnika,” ütleb isa.

“Ega ta mööda pane,” ütleb Eljand, ent märgib samas, et mõne teise meelest on ka kõige parem tehnika vale. “Kuid võitjal on alati õigus, vaid resultaat maksab ja Artti on hea.”

Hüva tehnika laseb poisil hüppajana läbi lüüa ka suuremate poiste ja täiskasvanute seas, kes on temast tugevamad. Artti hüppab näiteks paigalt kaugust 2.19 meetrit – mehed suudavad neljandiku võrra rohkem. “Karl-August Tiirmaa hüppas 2.75 – ma ise mõõtsin,” ütleb isa.

Poisil on ka juba kaks “isiklikku sponsorit”– Craft ja Metek.

Esimesed hüpped tegi Artti nelja-aastaselt. Tol ajal olid praeguse Tehvandi suusahüppemäe juures kolm pisikest hüppenõlva – kõige väiksem vaid kolmemeetrine, täitsa tillukestele lastele. Viieselt kolis poiss Apteekrimäe nõlvale.

Artti Aigrole kuuluvad Elva ja Võru hüppemägede rekordid. Viljandi oma ka, kuid seda mäge pole enam alles.

Pärast koolitunde läheb poiss tavaliselt trenni. Treeningud kestavad umbes poolteist tundi. Poiss jõuab selle ajaga teha kuus-seitse hüpet ja spetsiaalseid harjutusi. Lisaks tegeleb ta jooksmise ja suusatamisega ning mängib suvel jalgpalli. Nädalavahetustel toimuvad võistlused. Lisaks Eestile käib ta sageli hüppamas ka Soomes – tuli juba üheksa-aastaselt Soome omavanuste kahekordseks meistriks.

“Soomes toetavad vanemad lapsi hästi palju, käivad neid võistlustel vaatamas ja kui Artti võidab, siis tulevad meid õnnitlema,” ütleb ema Krista.

“Kogu meie elu käibki Artti ümber. Elame täielikult tema tarbeks,” tunnistab ema. “Me õpime autos ja võistluste vaheaegadel.”

Ka treener Eljand ütleb, et tema usku Arttisse süvendab just pere toetus.

“Meie esimene suur eesmärk on jõuda maailmameistrivõistlustele Lahtis. Sinnani on veel neli ja pool aastat. Artti on siis 17aastane,” ütleb isa Kalev.

Poiss pole teinudki saladust, et ta tahab saada maailmameistriks ja olümpiavõitjaks. Arvestades, et ta on andekas ja hüppamine on sügaval tema hinges, pole sugugi võimatu eesmärk.Artti Aigro (13)Tegevusala: suusahüpped

Senine tipptegu: Täiskasvanute seas suvine meeskondlik kuld, suvine individuaalhõbe ja talvine meeskondlik pronks. M14 klassi suvine kuld. Põhjamaade noorte meistrivõistluste meeskondlik pronks. Eesti noorte karikasarja võitja.

Aasta 2013 eesmärk: hüpata Lahti K120 mäelt

Artti saavutustest loe tema blogist: arttiskijumping.planet.eeAreeni tulevikutäht 2013Jätke, palun, need nimed meelde: Artti Aigro, Jaan Aru, Stella Kalkun, Paul Kuimet, Robert Laursoo, Kristjan Maruste, Hans-Otto Ojaste, Helena Pruuli, Erik Põllumaa, Liina-Mai Püüa, Mari-Liis Rebane, Tuul Sepp, Tuuli Trei, Anu-Laura Tuttelberg, Kristina Viin. Areen usub, et nad täidavad meie tulevikku tihedalt ja sisukalt.