Eesti slängis on „Tankist“ keegi, keda lükatakse ette, patuoinaks, allkirjaandjaks ja hiljem karistuse kandjaks. Kaudselt peab ka Tartu samanimeline thrash-bänd ju tegelikult tanki astuma, et läbi sõita selle stiili ette pandud nõuete ja troopide miiniväljast. Selle ülesandega saab Tankist üsna kenasti hakkama.

Esimese reha teeb nõudlikku ­stiili mängivate konkurentide hulgas ära juba (kokku)mänguoskus. Mängu- ja rütmivigu võib võrrelda kirjavigadega: lause läheb edasi, aga vale täht vales kohas tõmbab liigset tähelepanu. Esimesest miinist saab tank aga mööda.

Teiseks jäljendavad nn teise laine thrash-bändid enamasti 80ndate klassikat ise midagi lisamata, rääkimata ületamisest. Nostalgia ilma arenguta, uut loomata pole aga jätkusuutlik plaan. Ka sellest miinist hoidutakse kõrvale, sest teatud Ameerika asju võib „Unhuman“ ju pisut meenutada (Sacred Reich?), aga üldiselt aetakse üsna oma rida. See on noore bändi kohta ikka erakordselt imetlusväärne.

Nüüd aga tuleb üks selline topelt-IED, mis valmistab teatud raskusi. Tankist ei karda olla tehniline ja lood on keskmisest keerukamad. Rohked breigid lugude sees tekitavad küll uudis­himu, aga vahel ei tööta tempo- ja struktuurimuutused siiski loo kasuks; erinevad tükid ei kipu kohati ka kokku minema ja loo kui sõnumikandja tervikut on raske haarata. Mõjuvuse nimel töötaks vahel lihtne lahendus paremini. Muusika kohta, mille esteetika keskne osa on mürgeldamine („Bang the head that doesn’t bang,“ ütleb Lars Ulrichi eluaegne sõber Rich Burch juba Metallica debüütplaadi ümbrisel), mõjub Tankist üllatavalt pigem pea- kui kehamuusikana. Sellel on omad plussid, aga vaja on kannatlikku meelt, sest plaat avaneb alles mitme kuulamise peale.

Krabinad ja raginad ainult kaunistavad pigem ärritust kui mugavust tekitama mõeldud muusikat, aga helilt tundub „Unhuman“ miskipärast tuhm ja jõud ei pääse muusika seest välja. Lood on arusaadavad, aga plaat jääb selle miini otsa kinni.

Tankisti debüüt on julge, tehniline ja üsna omanäoline plaat bändilt, kelle paremad asjad seisavad veel ees. Igatahes soovitan kuulata.