Nii arheoloogiamälestiste eksperdinõukogu kui ka Muinsuskaitsenõukogu on seisukohal, et arheoloogilistel kaevamistel saadud leidude võõrandamine eraomandisse ministri ainuisikulise otsuse alusel, eirates ekspertide kogude otsuseid, ei saa kuidagi olla põhjendatud ega lubatav.

Oma vastustes rõhutab minister, et arheoloogiliste leidude võõrandamine riigi omandist kirikule ei ole vastuolus Eestis kehtivate seadustega. Võimalik. Samas jätab ta vastamata nii professor V. Langi kui ka professor A. Musta pöördumises selgelt esitatud küsimusele: millised seadused kohustavad Eesti Vabariiki antud juhul oma omandiõigusest loobuma - seda olukorras, kus niisugust tegevust ei ole heaks kiitnud kumbki eksperdikogudest? Kuna sellised seadusepunktid puuduvad, on meie hinnangul tegemist ministri põhjendamatu veendumusega oma ilmeksimatusse või solvumine selle üle, et keegi on julgenud tema otsustes kahelda.

Harju-Risti juhtum kujutab endast ohtlikku pretsedenti: selle realiseerumisel tekiks praktika, kus võimul oleva poliitiku suva hakkab määrama riigi omandis oleva kultuuripärandi (antud juhul ka olulise teadusliku väärtusega allikmaterjali) saatust ja edasist kuuluvust. Arheoloogiamälestiste eksperdinõukogu leiab, et sellistes küsimustes otsuste langetamine peab arvestama vastava eriala spetsialistidest koosnevate eksperdinõukogude ja Muinsuskaitsenõukogu seisukohti. Nende eiramine ministri kui arheoloogia ja muinsuskaitse küsimustes erialaseid teadmisi ja kogemusi mitte omava poliitiku poolt peaks olema üksikasjalikult põhjendatud.

Arheoloogiamälestiste eksperdinõukogu avaldab käesolevaga sügavat pahameelt kollegiaalse, pädevusepõhise otsustamise printsiibi eiramise üle kultuuriministri poolt, samuti Kultuuriministeeriumi  tööd, vähemalt käesoleva juhtumi valguses, iseloomustava käsumajandusliku juhtimise üle. Juhul, kui minister jääb oma otsuse juurde anda Harju-Risti leidudele vallasmälestise staatus ja võõrandada nad Harju-Risti kogudusele, ei pea me võimalikuks koostöö jätkumist Kultuuriministeeriumi ja selle haldusalas oleva Muinsuskaitseametiga ning taandame end eksperdinõukogu koosseisust alates vastavasisulise õigusakti vormistamisest.

Arheoloogiamälestiste eksperdinõukogu liikmed:

Boris Dubovik, Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti muinsuskaitse- ja miljööalade osakonna juhataja

Mauri Kiudsoo, Tallinna Ülikooli ajaloo instituudi numismaatik

Aivar Kriiska, Tartu Ülikooli laboratoorse arheoloogia professor

Valter Lang, Tartu Ülikooli arheoloogia professor, Eesti Teaduste Akadeemia liige, arheoloogiamälestiste eksperdinõukogu esimees

Mati Mandel, Eesti Ajaloomuuseumi teadur-kuraator

Erki Russow, Tallinna Ülikooli ajaloo instituudi direktor

Jaan Tamm, arheoloog

Toomas Tamla, Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti arheoloog

Ülle Tamla, Tallinna Ülikooli ajaloo instituudi osakonnajuhataja-peavarahoidja

Andres Tvauri, Tartu Ülikooli arheoloogia vanemteadur

Heiki Valk, Tartu Ülikooli arheoloogia vanemteadur