“Black Diamond”

(Fabric)


Portugal jõudis endale 15. ja 16. sajandil koguda kolooniaid Kagu-Aasiast Lõuna-Ameerikani ja siis keskele koloniseerisid nad Angola. Nüüd 30 aastat pärast Angola iseseisvumist impordib Portugali kuulsaim nüüdisbänd Buraka Som Sistema Angolas tekkinud muusikastiili – kuduro’t – kogu maailmale.


Kuduro on läänest imporditud elektroonilise tantsumuusika kohalik mutantvorm, mis kusagil 90ndate alul levima hakkas – enesele Luandas sarved kasvatanud techno, mis mõni aasta hiljem astus vahekorda räpiga, saades sedasi verbaalseks sõnumiedastajaks. See kõik, eks ole, arenes sealjuures keset kohalikku folkloori ja niinimetatud kolmanda maailma linnasotsioloogiat. Ja kuduro MCd ei räägi portugali keelt, see on afrortugal, ja nende räpp kõlbaks kuhugi järgmisesse “Star Treki”.


Buraka Som Sistema on niisiis võtnud aluseks selle, vabandust, tehniliselt vaeselt kõlava kuduro ja pakkinud ümber esimesele maailmale. Produtseerinud seda paksemaks, raskemaks, võtnud kampa ka Brasiilia baile funk’i MCsid, lisanud moodsaid ja hästimüüvaid Suurbritannia saunde ja voilà – geneetiliselt laialihargnev organism seisab teie ees. Ja see on üks rütmiliselt erakordne  ja energiline tegelinski, kes on reisinud Londonist Luandasse, sealt Lissaboni ja tagasi Londonisse.


Kuduro tähendab levinud tõlkevariandis kõva perset, aga kui päris täpne olla, siis tähendab kuduro kõva perseauku. Oma nime ja esimesed liigutused sai stiil aga Belgia virtuoosi Jean-Claude van Damme filmi “Kickboxer” tantsustseeni järgi. Selline see kultuuriimperialism on. 8