*

Tekst pärineb ühe minu lemmikartisti, eluaegse vasakpoolse, inglise kompartei liikme, halli habemega Robert Wyatti plaadi ümbriselt. Alfreda Benge on ratastooliinvaliidist laulja maalikunstnikust abikaasa. Ma ei ole lugenud teist nii head spontaanse poliitilise teadlikkuse kirjeldust.

*

Mõte minna demonstreerima on ebaeestipärane. Spontaansus puudub siinsest poliitikast ja ühiskonnaelust täielikult; ja loomulikult peab end ju politseis üles andma, et avalikke üritusi korraldada? Ja see on ju piinlik üleüldse; avalikult demonstreerivad ju vaid Rahvaliidu ja Keskerakonna jutust ülesköetud talumehed ja pensionärid, eks? Valatakse maha piima ja kistakse ministreid kapuutsidest.

Selles ongi küsimus: manipuleerimist lubab osa inimesi endaga küll lahkelt ette võtta, kodanikualgatus on aga null. Minu arust on terav vahe sellel, kui partei kasutab inimesi, kel on mure, ära oma huvides; või siis demonstreerivad need inimesed, et endale ja oma probleemile tähelepanu juhtida. Muresid ei lahenda mõne poliitilise jõu aitamine.

*

Hea, kui suudetakse väljendada oma muresid, ükskõik mis vormis siis. Teiste murede tabamine on järgmine mõistmise aste; ja see jääb siinseist poliitvõitlejaist või lihtsatest inimestest veel pööraselt kaugele.

Midagi taolist mõtlesin ma Ken Loachi liigutavat filmi “Carla’s Song” ETVst vaadates.

*

Ja lõpuks: tervitusi kommentaarirubriikide raudvarale MartUle! Lugesin tema sisutihedat mõtteavaldust minu eelmise tagasihoidliku lookese juurest Ekspressi netiküljelt ja alustasin teadustöö kirjutamist teemal: “Vabariikliku korra taastamine Eestis sügisel 2001. Kuidas Arnold Rüütel ja Keskerakonna ja reformierakonna valitsusliit hävitasid monarhia igandid ja inimese ekspluateerimise õukonnameedia poolt.” Ma arvan, et mõnes erakõrgkoolis saaks selle teosega ka kraadi kaitsta…