Tegemist on tõsiselt vastutustundliku disainiga. INDEX:AWARDi, maailma suurimat disainipreemiat, antakse Taanis disainibiennaali käigus tänavu välja kolmandat korda. Biennaali INDEX:Design to Improve Life korraldatakse Taanis aastast 2002, ettevõtmist kroonib Taani kroonprints Frederik.

Preemia saamiseks peab toode arvestama maailma valupunktidega ja olema suunatud parema tuleviku kujundamisele. Biennaalist osavõtjaid vaetakse viies erinevas kategoorias – keha, kodu, mäng, töö ja ühiskond. Harju tänava haljasalale on välja pandud viis võitjat pluss publiku lemmik.

Ülemaailmne, kõigi kontinentide asjatundjatest koostatud žürii kaalub preemia määramisel vormiilu ja innovaatilisuse kõrval toote eetilisust ja ka tulevase tarbijaskonna suurust. Nii on tegemist vastavate elualade tippudega, võistluse tasemele vastab ka preemia suurus – iga kategooria võitja sai 100 000 eurot.

Mobiilsust kõigile lubab KEHAkategooria võidutöö 2007 – protees, mis on mõeldud eelkõige aasta-aastalt kasvavale hulgale inimestele, kes on kaotanud jala maamiinide läbi. ÜRO andmetel pidavat maapõues varjul olema veel kuni 110 miljonit lõhkekeha, mille läbi saab igal aastal kannatada 25 000 inimest, suur hulk neist lapsed.

Protees, mille disainis Sebastien Dubois Kanadast, suudab oma vedrulaadse olemusega jäljendada jalapöia liikumist. Ning lausa uskumatu – proteesi hinda on võimalik langetada 8 US dollarini (veidi alla 100 krooni), kuivõrd seda saab valmistada kättesaadavatest materjalidest kohapeal (tavalise proteesi hind küünib 45 000 kroonini).

KODUkategoorias kuulutati võitjaks päikesepudel, disain vanameister Alberto Meda ja Francisco Gomez Paz. See pakub leevendust neile, kes kannatavad saastunud veest põhjustatud tõbede käes. Tutvunud Milano messi käigus SODIS-süsteemiga – päikesepaistel hävivad veest kõik bakterid 6 tunni jooksul – valasid disainerid selle esteetilisse vormi. Lapikul päikesepudelil on üks külg läbipaistev ja teine alumiiniumikarva, et peegeldada UV-A ja infrapunakiiri tagasi. Plastist käepide lubab reguleerida pudeli asendit vastavalt päikesekiirte langemisnurgale.

TÖÖ kategoorias võitis nn keelehoidja, mis aitab päästa teadvuseta kannatanute elusid. Vahend on disainitud Londoni Kuningliku kunstikooli tudengite poolt, autoriteks Philip Greer, Lisa Stroux, Graeme Davies ja Chris Huntley. Käesolev abivahend aitab vähendada katastroofis hukkunute arvu: paljud kannatanud hukkuvad ainuüksi hingamisteede blokeerumise tõttu... Abivahendi tööprintsiip on ülilihtne: vajuta pumbapalli, suru vahend kannatanu keeleotsale ja vabasta pump. Hindamatu olukorras, kus minutid loevad.

ÜHISKONNA kategoorias kuulutati võitjaks sülearvuti XO (mida te ehk sattusite märkama Moodsa Kodu disainiuudiste rubriigis), autoriks disainer Yves Behari juhitud töögrupp (Rebecca Allen, Christopher Blizzard, V. Michael Bove, Walter Bender, Michail Bletsas, Mark Foster, Jacques Gagne, Mary Lou Jepsen, Nicholas Negroponte ja Lisa Strausfeld). Pisike, välitingimustes õppimiseks mõeldud arvuti on odav, lihtne, vee- ja põrutuskindel ning mitmeti võrku ühendatatav. Aku on käsitsi laetav kolmel viisil – vändates, nöörist tõmmates või pedaalides. Täisnimetus OLPC XO tähendab One Laptop Per Child XO (sülearvuti igale lapsele musi-kalli). Nagu eelmine, nii on ka see toode korjanud mitmeid auhindu kogu maailmast. Sellegi hind on kujundatud ülimadalaks.

MÄNGU kategooria võitjaks osutus elektriline sportauto Tesla, disainitud firmas Tesla Motors (Elon Musk, Martin Eberhard ja Barney Hatt). Nimetatud suure elektrivõluri järgi, on masin vaba eelkäijate kohmakusest ja nelja sekundiga saavutab see 100 km/h. Preemiavõit pole selle arengut pidurdanud, vaid otse vastupidi, käesoleval aastal anti välja uus mudel, mille sooritusvõime on kasvanud, hind aga langenud enam kui poole võrra. Tesla kaudu võib elektriauto peagi vabaneda oma mänguauto-mainest, sest see vastab turu tipu nõudmistele, olles samas kättesaadav paljudele (Tesla mudel S maksab u 550 000 krooni). Firma on äsja avaldanud mõtet, et arvestades USA autotööstuse majandusraskusi, on ülimalt kahju, et GM jättis oma elektriauto-programmi 90ndatel sinnapaika.

Ning RAHVA ARMASTUSE võitis kollane plastikvidin nimega Antiviirus: see on kaas tavalisele joogipurgile, kuhu saab visata kasutatud süstlanõelad. Vajaliku kettakese on disaininud Vietnami päritolu Taani disainer Hân Pham, kes sai ise kunagi põgenikelaagris vaktsineerimisel räpasest nõelast raske nakkuse.

Augustis avatakse Kopenhaagenis näitus INDEX:AWARD 2009, kus esitletakse tooteid enam kui 20 maalt. Premeeritud selguvad augusti lõpuks.

Näitus 2007 aasta võitjatest rändab disaini propageerides mööda maailma ja Tallinna on selle toonud Taani saatkond ja Taani Kultuuri Instituut. Harju tänava haljasalal võib seda nautimas käia ainult kuni 19. juulini, kuid õnneks ennekuulmatul viisil – ööpäevaringselt.