“Greatest Hit”

(Warner)


Kindlasti ei ole see parim võimalik Dream Theateri kogumikplaat. Vastupidi, arvan, et just nendest lugudest oleksin mina koostajana suurema jao kõrvale jätnud. Kuid mis siis ikka. Dream Theater on Dream Theater ega saa juba by definition olla halb.


Tegemist on minu sügava veendumuse kohaselt parima hetkel maailmas tegutseva muusikakollektiiviga. See bänd on tegutsenud 20 aastat ja asub just praegusel hetkel oma võimete tipus. Intellektuaalroki lipulaev, nagu olid ehk Yes ja Genesis 1970ndate algupoolel.


Hoolimata sellest, et DT ei mängi “klassikalist” sümfoonilist progemuusikat, vaid rajab seda metallmaterjalist vundamendile.


Dream Theater on supergrupp, mille liikmed ka üksikult on maailma tugevaimate instrumentalistide hulgas, nii tehniliselt kui loominguliselt. Tavaliselt supergrupid kukuvad, sest nende osalised ei suuda oma egot kollektiivi nimel maha suruda. Kuid DT on see erand, mis kinnitab reeglit.


“Greatest Hit” on kompilatsioon DT “kergemast” poolest, kusjuures too kergem tähendab ühelt poolt sirgjoonelisemas metal-stiilis lugusid CD1 peal ja meloodilisemaid lugusid CD2-l. See on väga hea starter’s edition – algajale sobiv sissejuhatus Dream Theaterisse, misjärel on mõistlik ette võtta too veelgi kõvem, tihedam ja tuumakam kraam. Ka tutvust Yesiga võib ju alustada “Owner Of A Lonely Heartist”, et seejärel siirduda “Starship Trooper” manu.


Panen siia maksimumist ühe palli võrra väiksema hinde sellepärast, et Dream Theater on olnud, ning raudselt on ka tulevikus, suutlik veelgi paremaks.
9