Ed Sheeran (saab 24aastaseks samal päeval, kui ta Tallinnas esineb) on tegelikult end ise üles töötanud. Rassides omapäi EPsid välja andes, YouTube’i videolõike puistates ja igapäevaselt kontserte andes, ise hostelites ja juhututtavate diivaneil välja puhates. Kuid sel teekonnal artistiks, kes müüb ootamatult kiiresti välja Saku Suurhalli ja Wembley staadioni, on teda aidanud kena kogus väga kuulsaid sõpru.

Jamie Foxx

Aastal 2009 andis Ed Sheeran Inglismaal üle 300 kontserdi. Pubides, vaba mikrofoni õhtutel, kodute varjupaikades, koolides. Rühmamise lõpuks oli ta kurnatud, tunne oli lootusetu – ta pakkis asjad ja sõitis Los Angelesse.

Seal õnnestus tal pääseda esinema vaba mikrofoni õhtul Hollywoodi tähele Jamie Foxxile kuuluvas klubis The Foxxhole. Akustilise kitarriga kava sisse pikkis ta räpiriime Snoop Doggi ja 50 Centi lugudest ja pani klubiomaniku kulme kergitama. Jamie Foxx kutsus ta oma raadiosaatesse esinema ja seejärel hakkas talle suurtelt plaadifirmadelt lepingupakkumisi sadama.

Jamie Foxxi juures elas ­Sheeran lõpuks nädal aega. Magas diivanil, lindistas tema kodustuudios lugusid ja pidutses perekondlikul sünnipäeval.

Samas raadiosaates märkas Sheeranit ka Elton John ja kutsus poisi esinema oma albumi esitluspeole Londonis.

Elton John

Paljud peavad Elton Johni ekslikult Ed Sheerani isiklikuks mänedžeriks. Tegelikult omab Elton John mänedžment-firmat ­Rocket Music, kes esindab muu ­hulgas ka Edi. Aga aeg-ajalt näitab ka vanameister ise oma klientide käekäigu vastu huvi üles. Sheeranit katsuti esinema sokutada 2013. aasta Grammy-galale, suure ameeriklastest publiku ette, kuid peo korraldajad pidasid noore briti reitingut liiga tagasihoidlikuks, et teda sedavõrd tähtsale lavale igatseda. Olgugi, et ta oli Grammydele ka nomineeritud. Mängu astus Elton. Ütles, et tema laulab ka. Ja nii laulsid Ed ja Elton duetina Sheerani hitti “The A Team”.

Hiljem on Sheeran Eltonilt üht-teist pihta pannud. Eltoni ja David Furnishi pulmas näppas Ed vanakeselt prillid – minutiks, et naljakaid fotosid saaks. Möödunud aasta lõpul sai Sheeran enda nimele rekordi “inglise meesartist, kes on järjest kõige kauem briti albumimüügitabelis esimene olnud”. Varem oli rekordiomanik Eltoni Johni 70ndate keskpaigast pärit kogumik “Greatest Hits”. Nüüd Sheerani album “x”.

Elton pidavat kuni viimase ajani korra nädalas Edile helistama ja talle julgustavaid-turgutavaid loenguid pidama. Ühtlasi laenab ta Sheeranile, kes senini peamiselt juhuslikel diivanitel magab, aeg-ajalt ööbimiseks üht oma majadest.

Taylor Swift

Ed ja Taylor Swift on bestie’d, ametlikult BFFid (lühend Best Friends Forever’ist). Nad säutsuvad Twitteris üksteisele respekti ja taaspostitavad teineteise selfie’sid. Netiväljaanne Buzzfeed on pannud kokku isegi materjali “23 puhku, mil Taylor Swifti ja Ed Sheerani sõprus on ruulinud”.

Taylori mänedžment võttis kutiga ühendust, kui noor daam tema muusikast ­vaimustusse sattus, ja varsti istusid nad koos Swifti koduaias Nashville’is batuudil, sõid õunapirukat ja kirjutasid koos laulu “Everything Has ­Changed”. Lugu jõudis Taylori albumile “Red” ning Ed soojendas Swifti sama albumi kontsertturneel Ameerikas. Võimalus USAs Swifti tuuril kaasa teha oli Sheerani läbilöögis niivõrd oluline murdepunkt, et Sheeran täiendas tätoveeringugaleriid oma nahal albumi “Red” kaanekujutisega.

Pharrell Williams

Olgugi et Sheeran on kodumaal juba mitu aastat olnud A-kategooria täht, sai möödunud aastal ilmunud albumi “x” esimesest singlist “Sing” alles tema esimene briti singlitabeli esikohalugu. “Sing” on kirjutatud koos superstaari ja -produtsendi Pharrell ­Williamsiga, kes ka loo salvestas ja taustal kaasa lauab. R’n’B taustaga Pharrell on tuntud ootamatute koostööde poolest, kuid ühtki nii folgilikku singer-songwriter’it pole ta varem produtseerinud. Sheeranit põhjalikumalt tundvatele isikutele see koostöö nii ebatõenäoline vahest ei paista: noormees nimetab oma muusikat akustiliseks souliks ja tema kolmandal EP-l räppisid Sheerani mahedale laulule kaasa briti grime’i MCd Wiley, Devlin, JME, P Money ja Ghetts.

“Sing” näitas senisest parimat tulemust ka Ühendriikide turul ja hiti tuules sõudis Sheerani viimane plaat Billboardi albumitabeli liidriks.

Sheerani väitel pressis just Pharrell talle peale, et avaldagu “Sing” plaadilt esimese loona, et see müüb Ameerikas kindlasti üle 100 000 ja nii edasi. Kui lugu oli 140 000 koopiat müünud, teatas Sheeran, et ta võlgneb Pharrellile vist mõne mütsi.

Pharrell on Sheeranit omakorda üheks maailma parimaks lauljaks-laulukirjutajaks nimetanud.

Noel Gallagher

“Ma ei taha elada maailmas, kus on ­võimalik selline asi, et Ed Sheeran esineb ­Wembley staadionil,” kurtis vana britt-rokkar Noel ­Gallagher käesoleva aasta algul muusikaväljaandele NME. “Kui sa kuuled sedasorti lakutud ja lihvitud poppi ja seda esitab punapäine kutt fucking kitarriga, siis võib kahtlustada, et õõnestab seda süsteemi, aga see ei ole kurat sugugi nii.”

NMEd luges ka Ed Sheeran ja säutsus, et temale meeldib väga sellises maailmas esineda.

Möödunud aastal niigi suuremahulise kontsertturnee Ühendkuningriikides läbinud Sheerani Wembley kontserdi piletid tulid müügile novembris. Läbi müüsid need tunniga. Seejärel kuulutati 80 000kohalisele staadionile – inglise rokk-aristokraatia jaoks kõige tähtsam ja suurem kontsertpaik – välja kaks lisakontserti.

Ed saatis Gallagheri telefonile pärast artikli ilmumist sõnumi ja pakkus härrale tasuta pileteid. “Sa vastik väike see ja see. Okei, mu tütar tahaks neid küll,” olevat Noel vastanud.

Veel nädalaid hiljem kõneles Gallagher uuesti NMEga Sheerani teemal, kinnitas, et tema ei kavatse kontserdile minna, küll tütar läheb ja ta on lapsele juba andnud nimekirja inimestest, keda kontserdi järel tagaruumides kindlasti solvata. Ja lisas: “Ilmselt esinen ma ise samal ajal märksa väiksemale publikule mõnel festivalil Aserbaidžaanis, poole väiksema tasu eest ja kaks korda kõvemas stressis olles. Kindlasti loen sellest kontserdist mingist ajalehest ja tunnen end seejärel pisut vähem legendaarsena, kui tundsin end selle päeva hommikul.”

Kui nüüd järele mõelda... siis see ehk ei olegi märk kõige suuremast sõprusest.

Ed Sheeran esineb 17. veebruaril Saku suurhallis.