Montrealis esitati viit filmi, Hiroshimas ja Sankt-Peterburgis nelja, Kairos, Rio de Janeiros, São Paulos, Melbourne’is, Kiievis ja Anapas kolme filmi.

Euroopast väljaspool tõi enim kuulsust animatsioon. Näidati 12 filmi.

Festivalidel demonstreeriti nelja dokumentaal- ja kuut mängufilmi.

“Mina olin siin” oli seitsme festivali programmis, “Kalinovski väljak” nelja programmis.

Kuid kolm Mirjami-filmi kokku esinesid 13 festivalil ja “Porgand suvitab” 9 festivalil väljaspool Euroopat.


Rekordiomanikud

Eelnev oli läbilõige välis-Euroopast ühes aastas. Festivaliteekonda jätkavad filmid aga mitmel aastal pärast valmimist. Nii on mängufilm “Klass” (2007) tänaseks üldse valitud 69 festivalile, mis on juba suuremat sorti saavutus.

Festivalidel osalemise absoluutne rekord kuulub aga maailma mütoloogilist loomist kirjeldavale nukufilmile “Instinkt” (režissöör Rao Heidmets), mis aastail 2003–2009 käis 108 festivalil.

Enim auhindu on festivalidelt korjanud kino ajalugu originaalselt käsitlenud joonisfilm “1895” (režissöörid Priit Pärn ja Janno Põldma) – neid loeb kokku 15. Auhindu ja nende arvu on raske võrrelda, kuna kaal on erinev. Sest mitu noortežürii auhinda vähemal festivalil kaaluksid üles Kuldse Palmioksa, mida aga veel pole saadud?


“Detsembrikuumus” Hiinas

Toimetusse on jõudnud filmi DVD hiinakeelsete subtiitritega. Produtsent Artur Talviku hinnangul piraatkoopia, kuna Hiinasse filmi pole müüdud.

Hiina kinodesse on filme ka ilmvõimatu müüa, kuna Hiinas kehtib välismaiste filmide kvoot. Ühel aastal lubatakse kinno vaid 20 uut välismaist filmi. 1. jaanuari peab ootama ka näiteks ameerika “Avatar”.

Tänavune 20 on juba täis.

Legaalset “Detsembrikuumuse” DVDd saab osta Tšehhis ja korraks näitasid seda üks Austraalia ja üks Türgi telejaam.