Osalised

Stormzy (kodanikunimega Michael Ebenazer Kwadjo Omari Owuo Jr.) on uue grime’i staar. 26-aastase mehe suurem edu sai alguse 2015. aastal, kui tema freestyle „Shut Up” osutus ülimalt populaarseks (praeguseks on sel peaaegu 100 miljonit vaatamist).

Nüüdseks on Stormzy UK-s täielik A-klassi staar ning on teinud koostööd muuhulgas ka Ed Sheeraniga.

Wiley (kodanikunimega Richard Kylea Cowie Jr) on juba 40-aastane OG. Teda on nimetatud grime-muusika võtmekujuks ja ristiisaks. Ta on produtseerinud grime’i mõned kõige kuulsamad biidid (näiteks „Eskimo”). Samuti oli Wiley räpipundi Roll Deep üks liikmetest.

Alguses oli Twitter

Tüli – nagu kõik suuremad kemplemised – sai eelmise aasta lõpus alguse Twitterist, kus Wiley ättis ja kritiseeris. Vanameister võttis sihikule Ed Sheerani, kes justkui ilma loata grime’i põrandaalusesse maailma tahtnuks tungida, ise puhas kommertsstaar.

End grime’i ristiisaks nimetanud Wiley on pisukest pahameelt avaldanud ka varem. Tõsipead ei salli ju skeene lörtsimist ja kommertsimist. Stormzy, kes Ediga mitmes loos koostööd on teinud, astus inglihäälse punapea kaitseks välja. Ja siis läks asi tuliseks – grime’i staarid hakkasid üksteist ättima ja sõimama.

Paljude jaoks tuli vastasseis suure üllatusena, kuna noorem Stormzy on vanemat Wileyt alati austanud, mainides teda mitmel korral ka oma lüürikas. Nüüd ei hoidnud ta end aga tagasi ning nimetas ristiisa muuhulgas kräkkheediks, fossiiliks ja kuradi tüütuks vanameheks.

Siis tuli Youtube

Paar päeva hiljem jõudis tüli ka lüürikasse – Wiley avaldas esimese loo „Eediyat Skengman (Stormzy send)”. Skengman on nimelt Stormzy üks hüüdnimedest (slängis tähistab see vägivaldset tüüpi) ja eediyat on jamaikalase idioot.

Kui USAs on biif-träkid diss-träkid, siis Inglismaal nimetatakse asju pisut teisiti – diss on send. Noh, nii-öelda saadetis. Pahaloomuline. Eesti keeles võiks see tähistatud olla märkega „puud alla”.

Kui „Eediyat Skengman (Stormzy send)” Youtube’i üles läks, muutus vastasseis justkui ametlikuks ning liikus tavalisest Twitterimölast edasi. Kihama lõi ka brittide meedia ning fännid ootasid pingsalt, mis edasi juhtub. Stormzy on nüüdseks ikkagi A-kategooria staar ning polnud välistatud, et ta sendile ei vastagi.

Läks aga teisiti, Stormzy vastas. Ja vastas veel samal päeval. Kusjuures koos videoga, kus ta, teetass ja joint käes, omakorda Wileyt lüüriliselt mõrvata proovib. Loo nimeks oli „Disappointed” (pettunud).

Esimene pauk tundus justkui rahulikum. Wiley süüdistas Stormzyt enda mahamüümises ja grime’i kui žanri ärakasutamises. Stormzy vastus võttis pisut personaalsema mõõtme, süüdistades vanameistrit narkootikumidega patustamises ning tuues mängu ka pere.

Ja siis tuli veel üks raund. Nüüd läks asi juba koledaks – mängu võeti emad. Wiley lubas Stormzy emal turu peal paruka peast tõmmata, samal ajal kui Stormzy tõi välja, et Wiley ei suuda oma ema eest hoolitseda, mistõttu ei saa ema isegi Inglismaal elada. Nooruk läks tegelikult veelgi julmemaks, nimetades Wiley ema konkreetselt hooraks.

Kes siis peale jääb?

Võitja otsustavad loomulikult kuulajad ja avalik arvamus. Youtubes tulevad mängu ka numbrid – Stormzy teist videot „Still Disappointed” on tänaseks vaadatud üle üheksamiljoni korra, Wiley „Eediyat Skengman 2” on saanud 1,3 miljonist vaatamist.
Kui kaks meest räpplugudes vaidlevad, kelle ema suurem hoor on, ega siis saagi keegi muu otsustada kui kuulajad. Paljud neist kuulajatest on nooremad, mistõttu sobib neile Stormzy stiil rohkem. Wiley pole muidugi vormist väljas, kuid OG proovis eelmisel aastal biifida ka Skeptaga. See aga suuremas osas ebaõnnestus.

Nüüd on neil kahe peale biifimise käigus välja tulnud viis lugu. Wiley avaldas ka kolmanda – „Eediyat Skengman 3 (Final Send)”. Ehk siis „viimased puud”.

Kas sellele Stormzy poolt ka vastus tuleb, on kaheldav. Ühes intervjuus kuulutas mees end juba võitjaks.

Allikas: FACT Magazine