“Armastus kestab kolm aastat”

Sari Moodne aeg. Tõlkinud Anti Saar. Varrak, 2008. 124 lk.


Popp prantslane Frédéric Beigbeder on vaimukuselt, stiililt ja naljasoonelt kusagil Michel Houellebecqi ja Bret Easton Ellise sektoris, ent vähem intensiivne ja üldse mitte apokalüptiline.


“Armastus kestab kolm aastat” on loetav ühe hingetõmbega. Äratundmisvõlu ja -valu saab osaks kõigile, kel seljataga vähemalt üks luhtunud püsisuhe. Eriti sobiv sihtrühm oleks umbes 30aastased ehk teose peategelase eakaaslased. Marc on liiga vana, et olla noor, ja liiga noor, et olla vana. Hinges möllab tühjus ja ebakindlus, kuid tuleb olla rokkiv ja edukas.


Raamatu esimene pool on päris veenev tõestus teooriale, et armastus saab kesta vaid kolm aastat – Marc on just lahutanud oma abikaasast Anne’ist ja pulbitseb pettumusest.


“Kirg-õrnus-tüdimus, kolmeastmeline tsükkel, mille iga aste vältab aasta – kolmik, mis on niisama püha kui kolmainsus” (lk 17). Loopides näiteid nii oma minevikust kui biokeemiast ja statistikast, üritab ­Beig­bederi alter ego paljastada “igavese armastuse valet, millele meie ühiskond toetub, ja mis on peasüüdlane inimeste õnnetuses” (lk 33). Playboy ja küüniku kesta all võib aga tegelikult tuksuda romantiline süda. Ärge andke alla, näib Beigbeder ütlevat. Realiseerimistähtajad ei pruugi paika pidada.