Isegi Nadežda Mandelštami mälestustes, millest tundlikumat dokumenti 30. aastate terrori kohta on raske leida, üritasid inimesed kohutava ja absurdse olukorraga kohaneda, seda ratsionaliseerida ja õigustadagi. Pole siis ime, et “Mahakantutes” juhtub midagi sarnast. Jabura olukorra üle isegi väga ei üllatuta, Vene elu ongi ju selline… Õõvastav on allhoovus, et hoolimata N Liidu lagunemisest, internetist ja elatustaseme paranemisest on tume seletamatus täiel tuuril kobrutamas ja üksikisikut väntsutamas.

Bõkov jälgib inimkäitumist terve, mahlaka irooniaga. Kõik tuleb väga naljakalt või väga hirmsalt tuttav ette: “Nagu igas kinnises koosluses, mis kogunes kas või pooleks tunniks, püüdis igaüks tõestada naabrile oma üleolekut – olgu või kopika võrra, otsekui oleks kõiki veetud kontsentratsioonilaagrisse, ning sellest, kes ja kuidas end vagunis kehtestab, sõltub barakihierarhia” (lk 98).

“Mahakantud” on ääretult visuaalne, realistlik ja mõtlemapanev teos, üks väheseid tänapäevaseid romaane, mida võib tõesti kahe käega soovitada. Raamat, mis on lugejast sama visa lahkuma kui põhjalik pohmell. Kiitust väärib ka Toomas Kalli tõlge.