Kütt on praegu väga heas vormis, sotsiaalse kunsti tegijate esirinnas. Seejuures pole Kütt konjunkuurne, kuid omal iroonilisel kombel aktuaalsete kunstivaidlustega haakuv. (Minge Tallinna Kunstihoonesse ja lugege, mida kaks kärbest tema seinamaalil teineteisele ütlevad). Küti eelmine näitus, mis karikeeris sürrealistlikus võtmes New Yorgi kaksiktornide hirmsat saatust, provotseeris poliitiliselt korrektset vaatajat julge mängulisuse ja boschiliku tegelaskonnaga, kes ometi väljendasid asja olemust. Paldiski militaarne keskkond Küti piltidel on niiütelda materiaalsem, argisem, kuid mitte vähem ühiskonnakriitilisem. Galerii keldris seinale maalitud – kinnitatud vedelikega installatsioon on näituse taustal näitlikuks õppematerjaliks neile, kes alles õpivad suhestuma konkreetsete ruumivõimalustega.  

Mati Küti näitus “Rogerwiek’i kasvuhoone” kestab Hobusepea galeriis 24. maini.    

Ly Lestberg käis New Yorgis ja pildistas nädalakese tänavaid ja avanüüsid. Objektiivi ette on jäänud hiiglasuured figuratiivsed tänavareklaamid kõrghoonete seintel. Kaunid näod ja täiuslikud kehad kutsuvalt üht ja teist kaupa pakkumas, erootilised poosid või meelas naeratus mööduja pilku naelutamas. Lestberg eksponeerib digifotod paaridena ja ehitab üles illusiooni suurlinna jutustusest. Kindlasti mõtiskleb Lestberg New Yorgi piltides reklaamikunsti visuaalse võimu üle hallis suurlinna džunglis, kuid seekord on motiiv fotograafile ise liiga kergelt ennast kätte andnud, kunstnik on pidanud leidma vaid efektse alt-üles-rakursi. Tulemuseks ausalt öeldes lihtsalt korralikud reisifotod, elegantsed, pretensioonitud, mõnevõrra stereotüüpsed. Kui meil oleks oma Wallpaper, sobiksid sinna paremini kui galeriisse.

Ly Lestbergi fotonäitus “I dreamed … he loves” on lambisalongi Moodne valgustus galeriis 008 ülal mai lõpuni.

Reti Saksa joonistused ja pronkskujud Ühispanga torni viienda korruse galeriis kujundavad sellest ruumist kontrastiks käratsevale finantskeskusele vaikuse, meditatsiooni oaasi. Kujutades joonistustel küll peamiselt iseennast, räägib Saks tasasel häälel üldinimlikel teemadel, kohati küll natuke illustratiivses võtmes. Skulptuurid panevad heatahtlikult muigama, törts vaikset huumorit tõstabki argipäeval toonust.

Reti Saksa näitus “Joonistab ja kujutab” on Ühispanga galeriis lahti 4. juunini.

Fotod Ingmar Muusikus

Harry Liivrand