Iseseisvusajal on meie dokumentalistika tunnustatud meistrid Eestit tutvustavatest vaatefilmidest kaugelt mööda käinud ja selle žanri entusiastlike asjaarmastajate hooleks jätnud.  Kunagi 1970ndatel võtsid vaatefilmi Eestimaast siiski ette Andres Sööt, Peep Puks ja Peeter Tooming, ka Mati Põldre ja Mark Soosaar ning Valdo Pant ja Virve Koppel teles.

Miks ei võiks meie riikliku maine eest hoolitsejad teha mõnd sihttellimust? Miks ei võiks Tallinna ja Tartu linnaisad, või ka maavanemad, leida mõnd filmimeest, kellest on teada, et nad oskavad fookusse püüda mitte ainult üksikuid kaadreid, vaid näevad ka tervikut ja leiavad meie argipäevas ootamatuid detaile ja värve? Isikupäraseid fotoalbumeid meil siiski on.

Head reisikirjeldust Eestimaast liikuvais piltides naudiksid – erinevail põhjustel – nii välis- kui eestimaalased. Selliseid pildistusi ostaksid mõlemad.

Jaan Ruus

Pildid kirjutise juures ei pärine kõne all olevatest DVDdest, enamgi, neil pole nendega midagi ühist ja on vaid soovmõttelise iseloomuga.