“Landschaft mit entfernten Werwandten”

(ECM)


Hirmuäratava nimega saksa helilooja ja ka oma multimeedialiste lavatükkide lavastaja nimetab uusimat tööd, mille eestikeelne pealkiri võiks olla “Maastik kaugete sugulastega”, ooperiks.


Gertrude Steini, Giordano Bruno, Henri Michaux’, T. S. Elioti, Leonardo da Vinci ja Nicolas Poussini tekstidele loodud teos, mis kõlab plaadil Ensemble Moderni, solistide ja Deutsche Kammerchoiri esituses, on fragmentaarne nii muusikakeele kui mitmekeelsete tekstide poolest, seega vaevalt vastav ooperi tavadefinitsioonile; no ei ole süžeed ega tavateaterlikku skeemi...


Samas õhkub sellest mittelineaarsest tekstijadast suveräänset teadmist, missugune võiks üks moodsa aja muusikateatritendus olla; ja plaadiümbrise pildid, kus Ensemble Modern nii mängib kui näitleb, vaid kinnitavad seda. Goebbelsi enda helilooming põimub laenudega, mis on reeglina etnomuusika, dervišite tantsumuusika, india pop, bandžosaatega ameerika rahvalaul või arhailine bluus näiteks. Melodeklamatsioon, pseudo-bel canto, lausa jazz või pop vahel. Ilu ja pateetika asemel on vahel hoopis ekstaas või olmelisus. Või T. S. Elioti sõjaluuletuse taustaks kõlavad hüsteerilised trummid. Meeleolud, keeled ja muusikastiilid muutuvad järskude üleminekutega.


Selliseid oopereid tahaks isegi kirjutada, kui oskaks.
9