Lapsepõlves, kui mu sõbrad ümberringi kas maalisid, luuletasid, või õppisid usuteadust, kuulasin mina BBC World Service’ist John Peeli saateid. See oli iga nädala tipphetk. Nagu kirikus käimine, sest muusikast vaata et olulisem oli see, mida Peel rääkis. Ta rääkis nagu hea isa (minu oma isa oli ammu surnud) – tark, humoorikas ja hooliv.

Viimasest sain aru siis, kui läbi raskuste sai talle oma bändi Röövel Ööbiku kassett saadetud (oli ju nõukogude aeg). Sealt peale rääkis ta meiega oma saadetes juba otse. Võttis kätte ja tuli isegi Eestisse, ilusa punase BBC bussiga, sest lendamist ta kartis. See oli nagu vanade sõprade kohtumine. Selle erinevusega, et me polnud Rod Stewart või Ozzy Osbourne vaid Tõnu Pedaru ja Raul Saaremets. John meil ja oma megastaaridest semudel erilist vahet ei teinud. John Peeli suurusest räägib see, et samasugust juttu, nagu mina siin, ajavad veel tuhanded ja tuhanded inimesed. Vaadake BBC Radio 1’ni kodulehekülge ja te saate aru, paljudele ta pereliige oli.

Inimesed on teadupärast nõrgad ja kipuvad vigu tegema. Kes joob liiga palju, kes petab lähedast jne. Õnnelikud on need, kellel on olemas moodus, millega end taas õigele teele seada. Üks käib ujumas, teine rändab Aafrikas, et mõistus jälle pähe tuleks. Veel eelmise nädalani oli minu moodus – mõistuse hääle kuulmiseks - Peeli saate kuulamine. Ta õpetas mulle iseendaks olemist.

Võiks mõelda, et hirmsad ajad on ees.

Ja kõige krooniks suri ta tööpostil, nagu oli alati rääkinud.

God bless you John Peel!

Raul Saaremets

John Peel

30. august 1939 – 25. oktoober 2004

John Peel – sündinud John Robert Parker Ravenscoft, Inglismaal Liverpooli lähistel – oli ilmselt maailma kõige tähtsam raadiohääl. Ligi 40 aastat mängis ta igal nädalal oma raadiosaates kõige huvitavamat, värskemat ja julgemat uut muusikat. Punk, indie, new wave, world music, reggae, hip-hop, gabber, elektroonika, drum’n’bass – mis iganes uhiuus ja enneolematu.

Raadiotöö peale juhtus ta saama Ameerikas ühes Dallase raadiojaamas USAd vallutava Beatlemania laineharjal. 1967 aastal kodumaale tagasi kolides juhtis ta saateid esialgu piraatraadiojaamades, kuni BBC otsustas luua noortele suunatud popmuusika eetri Radio 1 ning kutsus John Peeli sinna tööle. Ta oli ainus saatejuht Radio 1 esimesest koosseisust, kes töötas ta – viimastel aastatel kolm saadet nädalas – jaamas seniajani. Kuni  tema süda eelmise nädala esmaspäeval, Peruus töö- ja puhkusereisil viibides, seiskus.

Tänu Peeli innukusele otsida ja leida uhiuut muusikat ja artiste, tänu tema raadiosaadetele, kus ta oma muusikalisi leide maailmale tutvustas, said oma karjäärile õla alla sajad ja sajad bändid. The Clash, Buzzcocks, The Undertones, The Cure, Joy Division, New Order, Cocteau Twins, The Fall, The Smiths, Pixies, Pulp, The White Stripes… Võimalik, et maailm ei teaks neid bände ilma John Peeli agara toetuseta.

Peeli saatest käis läbi ka hulga Eesti muusikat. Ning ansambel Röövel Ööbik salvestas tema jaoks ja juures kuulsa Peel Sessionsi, mille on aastakümnete jooksul lindistanud uskumatu osa maailma tähtsamatest artistidest. Viimaseks Eesti bändiks, keda Peel mängis, jäi Tallinna duo Myrakaru.

Siim Nestor