Ei, Maurizioks ikka. 1983. aastal, kui pseudonüümi võtsin, soovisin sellega rõhutada oma muusika irooniat. Pealegi tundus see nimi tollal ägedalt futuristlik. Lisaks sellele, et vene keeles on Robotnick “töötaja,” avastasin, et sama pseudonüümi all töötas 1920­ndate Pariisis ka üks vene kunstnik-immigrant.


Kas sa tead, mis koht Eesti on?

Natuke uurisin tausta küll, väidetavalt käib teil võimas kultuuri- ja tehnika­renessanss.


Mis tundeid tekitab praegune elektrooniline muusika?

Mõned aastad tagasi oli plaadipoes tuhnimine lõbusam. Kui 2003. aastal plaate mängima hakkasin, leidsin palju naljakat ja põnevat muusikat. Suur osa ei kõlvanud küll tantsimiseks, kuid see-eest üldpilt oli originaalsem. Praegu on see kuidagi lame, aga eks see käibki vahelduva eduga.


Kas teed vahet DJ ja muusiku ametil?

DJ olemine tähendab mu jaoks samamoodi muusika loomist. Ma ju improviseerin ja teen isegi lugusid ümber.


Kas mängid plaate endale või publikule?

Plaate mängides ei tohi teha mingit vahet enda ja publiku vahel! Kui olen stuudios, on alati tunne, et keegi piilub üle õla ja kuulab seda kõike koos minuga, eriti kui teen tantsumuusikat. Ma tahan, et mind armastataks – kõik tahavad seda. Igatahes on see parem kui vihatud olla.


Kas su suhe muusikaga on aastate jooksul muutnud?


Tegelikult ma vist ei muutu väga palju. Produtseerimine ja laivid on olnud mu põhitegevusteks juba päris mitu aastat – ma igaks juhuks ei ütle, mitu. DJ tööjuurde jõudmises on oma rolli mänginud töö mõnede soundtrack’idega.


Kus sa praegu elad?

Elan Firenze lähedal väikeses külas. Ei saa öelda, et see koht sobiks kokku mu tööga – tuleb kogu aeg komandeeringus käia. Aga see-eest pakub Toscana hingerahu. Veel võiksin elada NYs, või kui mul eriti hästi läheb, kolin kunagi Indiasse.


Kui palju sa viitsid esinemisteks valmistuda?

Mul on vaid selle hetke minu lemmik­lugude list. Kui mängin laptopiga, tuleb arvestada sellega, et seal on lõpmata palju muusikat ja ma kunagi ei tea, kuhu ma lõpuks satun. Natuke arvestan ka kohaga, kus mängin.


Kui oluline on sulle olla ­aktuaalne?


On olemas kaht tüüpi trende. Ühed on need, mida müüvad suured brändid ja mis mulle tihti näivad absurdsed. Vahel tundub, et tegemist on musta huumoriga, umbes nagu siis, kui kõik naised kandsid jubedaid pika ninaga kingi. Ja siis on veel olemas spontaansed trendid, mis on hoopis teine asi.

Olen mõelnud, et järjest raskem on tekitada muusikas seda loomulikku evolutsiooni, mis ei oleks ärist mõjutatud.


Mis tundega sa tavaliselt set’i alustad?

Olla natuke närvis on muusikat mängides väga kasulik, seda on lausa vaja. Mängides muutud järjest vabamaks ja rõõmsamaks. Vahel olen tundnud klaustrofoobiat – kui ümberringi on liiga palju rahvast.


Sinu viimase aja tegemised?

Viimaseks tööks oli minu label’i Hot Elephant Music alt ilmunud CD “My la(te)st album”.


Tänase päeva lemmiklugu?

Retronouveau – “Back to Chicago”.


Kui sa poleks muusik, mis sa teeks?

Hakkaks kirjanikuks ja maailmavalitsejaks.


DJ Robotnick esineb Tartus,
festivalil “Eclectica”,
7. septembr il.