Masu ei ole inimesi hoidnud kinost eemal, vastupidi, Euroopas tõusis mullune kinokülastuste arv üle miljardi: 1,17 miljardit käis mullu Euroopas – siis Islandist Venemaani – kinos. Kasv 2008. aastaga võrreldes 6,3%. Ja kuigi seagripp jättis kinod tühjaks Argentinas, vaidlused filmitööstuse üle panid mitmeks nädalaks kinouksed kinni Indias, ja Pakistanis kartsid inimesed kinno tulla võimaliku pommiterrorismiohu pärast, on mullune, 2009. aasta, väga edukas kinoaasta täiesti maailma mastaabis, mitte ainult Euroopas. Ja seda kinokülastuste poolest. Masu halvas kindlasti filmide tegemist, kuid publik tuli endiselt vaatemänge nautima, oli selle põhjuseks nüüd eskapism või mitte. Kino on endiselt lemmikajaviide.

Austria jõudis esmakordselt ajaloos miljoni vaatajani. Saksamaal tõusis omamaine lasteseiklus “Viikingi Vicky” külastatavuselt kolmandaks ja jäi alla vaid “Jääajale” ja “Harry Potterile”. Eestis, Lätis ja Leedus ei ole see pilt küll nii rõõmus. Keskmine eestimaalane käis aastas kinos 1,33 korda. Lätlane/lätimaalane 0,86 ja leedulane 0,71 korda. Kuid Saksamaa jõudis viimase viie aasta tihedaima külastatavuseni – kasv 13% ja 146 miljonit vaatajat. Rumeenias tuli vaatajaid juurde 32%, Poolas 16% ja Venemaal 11%.

Ka kolmekümnendate majanduskriisi ajal elas kino üle hiilgeaegu. Tõsi, siis oli tegemist ka tehnilise uuendusega: saalides nägi uut nähtust, helifilmi.

Praegu on uueks tehniliseks leiduseks ruumiline kino 3D. Siiski pole ta veel jõudnud oma täielikku eluõigust tõestada.

Aga oluline on, et värsked filmid jõuavad festivalidelt Eestisse. Berliini festivali ajal esitleti uusimat filmiteatmikku International Film Guide 2010.

Sissejuhatuses peab toimetaja Ian Haydn Smith mulluse filmiaasta parimaiks Valeri Todorovski “Moevendi”, Michael Haneke “Valget paela”, Jacques Audiard’i “Prohvetit”, Duncan Jonesi “Kuud” ja Jason Reitmani “Õhus” (Up in the Air). Esimese filmiga avati PÖFF, “Kuu” oli PÖFFi võistlusprogrammis, näidati ka “Valget paela” ja “Prohvetit”. Ja “Õhus” linastus kommertskinodes.

Kirjutasin maailma kinotendentsidest, sest Berliin on koht, kus veebruaris tehakse esimesi kokkuvõtteid mullusest kinoaastast, siin käib filmiäri endiselt. Filmiturul on 410 müüjat mulluse 408 vastu. Uusi müüjaid on 127. Ja tänavu üritatakse müüa 669 filmi. Mullu prooviti 679 filmiga.