Kui saaks ajas nii kaheksa-üheksa sajandit tagasi minna ja tollastele katoliku preestritele öelda: "Kuulge, mehed, kirik on nüüd täiega internetti kolinud," siis saadetaks mind vist esimese ettejuhtuva inkvisiitori käsul tuleriidale. Küllap oleks mind süüdistatud saatanaga liidu sõlmimises ja ketserluses, kuna mitte ükski tõsimeelne jumalasulane ei oleks tollal seda uskunud.

Jutt käib nimelt hispaaniakeelsest katoliku kiriku netilehest http://es.catholic.net/, mis on loodud võrgukatoliiklaste ühendamiseks ja püüab kirikule lähemale tuua just neid, kel pole piisavalt aega, et üle pühakoja ukseläve astuda. Serveris asuva internetikiriku puhul on tegu justkui internetipangaga – saad kiiresti oma kohustuslikud tegemised tehtud ja ka annetuse teele saata, sest kiriku netilehel on selgelt ja üsna suurelt kirjas: kirik vajab sinu toetust! Pühakoja toetamise hüüdlauset kaunistavad VISA ja Euro/Master-kaartide logod.

Hiljuti sain osa ka teisest üllatusest. Just ülestõusmispühade aegu olevat katoliiklikus Portugalis ennemuiste olnud paras segadus. Nimelt olid sajandeid tagasi sealsed naised, keda kiriku nõuannete kohaselt iga hinna eest koduses vangistuses peeti, suure nädala ajal väga agarad kirikust kirikusse "missadel" käijad. Jumala kingitusena sündinud üheksa kuu möödudes mitmetesse peredesse lapsed, kes polnud oma seadusliku isa nägu ega tegu. Kuid küll kirik patuste eest hoolt kannab. Seekordsete lihavõttepühade eel Hispaania piiskopkonna konverentsi poolt välja antud rohekate kaantega teoloogidele mõeldud ja õpetusi täis bülletään sisaldas ka pattuderegistrit.

Suurt ja tähtsat sõnumit sisaldav raamatuke tekitas palju pahandust hispaanlaste hulgas. Piiskopkonna konverentsi üllitatud sõnum oli lihtne ja üheselt mõistetav: hooramine, masturbeerimine ja pornograafia on räiged patud! Samuti peetakse eelnimetatud väljaande kohaselt karistamist väärt patuks homoseksuaalset eluviisi ja samasooliste abielu. Homoseksuaalsuse eest hoiatas poisslapsi ka ühe kooli usuõpetaja, kes pidas teismelistele loengu sellest, et kõik homoseksuaalsed poisid on pederastid ja haigestuvad varem või hiljem pärakuvähki.

Kokkuvõttes võiks öelda ehk seda, et tänavukevadine katoliku kiriku pühade isade poolt esitatud pastoraal ei helisenudki uuel ja värskemal moel, vaid kõlas samamoodi nagu sajandeid tagasi: patune ja ketserlik rahvas, kirikuladvik on endiselt kõikvõimsale lähemal. Aamen! Teisalt võib olla ka nii, et katoliiklusega seonduv on minusugusele paganlikule soomeugrilasele lihtsalt mõistmatu, kuid ka katoliku kiriku vaimulikud kurtsid aegu tagasi, et eesti keel on nii niru, et isegi "gloria" ei saa selles keeles öelda.