“Love Is Dead”

(Island)


Oli huvitavam kui ma kartsin ja veel esimese paari kuulamise aegu arvasin. “Love Is Dead” ei ole igatahes anonüümselt professionaalne pop-album, milles perifeerse Eesti pop-tooraine Kerli Kõiv Island Recordsi palgatud produtsentide poolt normipäraseks seeditakse. See on vastuoluline ja ebaühtlane ja imelik ja tihtipeale üldse mitte eriti hea plaat. Aga tal on iseloomu, ehk isegi mitu.

Kui neid karaktereid lihtsustada ja kaheks jagada, siis on siin “hea” Kerli ja “paha” Kerli. Ja see “paha” teeb igatahes paremaid laule ja vastupidi. Sellistes lugudes nagu “Butterfly Cry” või “Bulletproof” või “Beautiful Day” kipub mul igav hakkama. Kerli räägib seal siiruse, lihtsuse ja loomulikkuse kõige argisemat keelt. Need laulud on “emotsionaalsed” oma äratuntavuse, toonitatuse, mõõdetud püüdlikkuse tõttu, lisaks õiges ratsioonis stuudiomeik...


Mujal juhtub rohkem ja äkilisemalt. Kerli räägib vähem ja kehastab rohkem, mis sest et kohati kohmakalt ja teatraalselt. Plaadi ülevoolavaim hetk on kahtlemata “Creepshow” – kummaliselt, irriteerivalt liialdatud kõlaga techno-funk, just nagu oleks keegi purjus peaga Prince’i mix-pulti rüvetanud. Selle laulu ebaviisakalt ennastraiskav arutus iseenesest on tähelepanuväärne. “I Want Nothing” ja “Strange Boy” on jällegi korralikud rocklood ja kuuluvad oma suhtedraamalugudes ka temaatiliselt justkui mõneti kokku. Esimene on pilklik-plikalik allumatusepuhang (“And I want nothing from you”), teine seevastu kättemaksuhimuline S&M algajaile.


Ja nimetada on veel plaadi parim laul – gootilik popminiatuur “Walking On Air”. Gootilik? Muidugi, vaadake või plaadiümbrist... Gootilik loogika ütleb, et lapsemeelsus on pimedusse peitunud fantaasia, mis omas puhtuses ja rikkumatuses ei taandu millelegi maisele – ka mitte inimlikule arusaamisele “heast” ja “kurjast” – ning tundub nimelt seeläbi isegi väärastusena.


“Walking On Air” seob nukulikult (p)optimistliku lapsehääle (mis räägib muusika abil maailma vallutamisest) jäika tehnitsistlikusse haardesse, ning kinnitab nende liidu jäise keelpillifiguuriga. Jah, kui teada tahate, siis natuke sünge on ka.
6