Mis on nüüd, 20 aastat hiljem?

"Ma arvan, et selle pildi tegemine oli mul varem plaanis. Teadsin, et Summer on koht, kus kogu see Eesti rock'i raskekahurvägi on kohal. Oleks olnud, et ma oleks kõik nad läbi helistanud ja igaüht erald ühispildile kutsunud. Viis inimest oleks siis kokku tulnud, mitte rohkem," kirjeldab Hardi Volmer legendaarse foto saamislugu.

Kust idee? Kõige kuulsam säärane suure pundiga kaanefoto on biitlite plaadil "Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band". Siis Zappa paroodia sellest, "We're Only In It For the Money" kaas. "Ma ei usu. Võib-olla et siis kuidagi alateadlikult võis see idee sealt tulla," ütleb Volmer.

Aga plaadiümbrisel on pildil kiri: "Franki pole". Miks?

"Eks meie, kes me Frank Zappat tähtsaks peame, avaldasime nii kahetsust, et Zappat sel pildil ega Summeril polnud."

Igal juhul sündis pilt, mida Volmer nimetab oma elu esimeseks massistseeni lavastamiseks.

Rock Summeri staaresineja PILi mehed John Lydon ehk Johnny Rotten ja tema kidramängija sattusid pildile pigem eksprompt. "Ju helde saatus mängis selle võimaluse mulle ette. Ei mäleta, et oleksin pidanud mingitest ustest sisse murdma, et nende jutule saada."

Paar olulist nägu, kes sel ajal Rock Summeri platsil viibisid, võinuksid Volmeri arvates samuti pildil olla. Näiteks Tõnis Mägi ja Jaak Joala. Aga ju polnud neid tol hetkel käepärast. Ja pilt sai sellegipoolest vinge. Sümbolfoto, mis kaunistas 1989. aastal ilmunud Singer Vingeri LP esikaant.

Ivo Linna (1, jälgi numbreid alumisel pildil) - kikilips ja ülikond. Linna oli esimesel Rock Summeril konferansjee. "Mingil hetkel tuli Volmer ligi, ütles: teeme Singer Vingeri plaadifoto. Ta oli kõik muusikud laululavaalusest kokku ajanud ja ka Rotteniga kokku leppinud," meenutab Linna. Pildi tegemine tema mäletamist mööda eriti kaua aega ei võtnud.
Kogu Rock Summeri finaaliks esitas ta Alo Mattiiseni viis isamaalist laulu. "Jüri Makarov ütles, et need lood on vältimatud. Tegime ära. Aga pärast seda tegime koos soomlastest pillimeestega ja lauljatega paar vägevat rokilugu."
Praegu tähistab Rock Hotel 30 aasta juubelit.

Peeter Volkonski (2) - Hõim, Propa ja Rosta Aknad... Oleme ausad, ilma Volgita polnuks see pilt täiuslik. Just nimelt Rosta Akendega oli Volkonski meie muusikahuvilistele toona vastu tatti pannud. Ses mõttes, et võimas elamus.
Kuidas nüüd? Mäletan, see oli paar aastat tagasi, kui Volk tegi koos Propaga põgusa taastulemise. Palju nostalgiat ja jutte 1980. aasta ETV ja Eesti Raadio vahelisest jalgpallimatšist ning sellele järgnenud jamadest.
Ja ikkagi, mõtlen ma, võiks Volkonski tulla pilti millegi täiesti uuega. Millegagi, mis vapustab. "Momendil ma ei tegele muusikaga," ütleb ta ja rõhutab veel kord: "Momendil."
Eks nagu Volkonski ütleb, mõtteid on ju igasuguseid ja pidevalt, aga... Ei tahaks praegu rääkida? "Ei taha jah, praegu," ütleb ta.

Priit Kuulberg (3) - legendaarne bassimees ja helitehnik. Viimasel ajal tegeleb kuuldavasti vanade salvestiste restaureerimisega.

Ülari Kirsipuu (4) - oli Rock Hotelis saksimees. Hiljem tegi koos Andrus Kasesaluga rock‘n'roll'i bändi The Rockin' Guys

Andres Oja (5) - Kolumbus Krisi trummar. Ütleb, et ilmselt kevadel, kui bänd saab 22 aastat vanaks, annavad uue materjaliga plaadi välja.

Rein Joasoo (6) - Singer Vingeri trummar. Täna mängib nõutud trummar Joasoo lisaks Singer Vingerile veel mitmes kollektiivis.

Allan Sarri (7) - ansamblis PS Troika siis ja nüüd.

Raul Vaigla (8) - Ultima Thule bassimees. Tõenäoliselt parim bassimees Eestis. Õpetab noori nn Otsa koolis.

Harry Kõrvits (9) - Rock Hoteli trummar siis ja täna. Ka tuntud näitleja.

Jaak Veski (10) - Anne Veski esimene kaasa, mitmete laulutekstide autor ("Roosiaia kuninganna" ja "Jätke võtmed väljapoole"). Tänaseks manalamees.

Anne Veski (11) - popidiiva, kes tänini Venemaal menukalt esineb.

Ivo Varts (12) - siis trummar In Spes, mänginud paljudes Eesti ansamblites. Praegu Compromise Blue's.

Heigo Mirka (13) - Rock Hoteli bassimees ja mänedžer.

Roald Jürlau (14) - Singer Vingeri kitarrist. Tema teine tuntud projekt, ansambel Fridays Deal, esitleb reedel, mil Jürlau tähistab 50 aasta juubelit, CDd värske loominguga.

Urmas Vare (15) - Kolumbus Krisi solist siis ja praegu.

Anti Kammiste (16) - nõutud muusik kõikjal. Siin In Spes, mis Mattiiseni laulude ajal Ivo Linnat saatis. Ütleb, et kuigi toona tõesti oli vähe üritusi, kus neid laule ei lauldud, ei tüüdanud need siiski. Oli pigem ülev ja vinge tunne. Nüüd, kui seda tohib öelda, käib koos teiste Just Knud Qvigstadi (mäletate seda kergelt põhjamaise kõlaga progebändi - Raul Ukareda, Märten Kross, Arne Lauri jt) kuttidega proovi tegemas, tõsise plaaniga anda varsti (näiteks veebruaris) kontserte. Võib-olla plaatki teha.

Gunnar Graps (17) - Raudmees, kurat küll, esineb nüüd taevastel rokilavadel.

Meelis Minn (18) - In Spe bassimees, suurel laval on teda viimasel ajal vähe näha.

Rein Laaneorg (19) - Vitamiini kitarrist. Laaneorg mäletab, et juhuslikult sattus sel Rock Summeril nii, et Vitamiin soojendas John Lydonit ja ­PILi. Ses mõttes, et esineti vahetult enne festivali üht peaesinejat. "Muidugi oli vapustav elamus. Nii tohutu publiku ees, vapustav, muidugi."
Mis muusikat Vitamiin siis tegi? Laaneorg ütleb, et bändi muusika sõltus sellest, kes oli solist. Siis oli Raul Palsner, Laaneoru arvates andekaim laulja, kes eales Vitamiinis olnud. Et siis selline meloodiline rock.
Aga nüüd pole ei Vitamiini ega Monarhigi, mis tuli hiljem. On Laaneorg & President. Esineb paar korda nädalas ning, nagu Rein ütleb, saab leiva lauale. Vahel võid ja vahel kalamarjagi leiva peale.

Toomas Kuzmin (20) - tegelikult enamik neid, kes seda pilti on hiljem vaadanud, ei teagi, kes on see nahktagis mees. Laaneoru abiga selgub, et tegu on Vitamiini tolleaegse transamehega. Täna on ta tubli ettevõtja.

Kulno Luht (21) - Vitamiini bassimees. Tänapäeval avalikult muusikaga ei tegele.

Hardi Volmer (22) - Singer Vingeri frontman, tuntud filmilavastaja ning teatrikunstnik. Singer Vingeril on tema sõnul ikka veel täiesti piisavalt esinemisi. Nii igal nädalal korra.
Summer, millest bänd sai suurepärase plaadipildi, ei läinud Singer Vingeril just eriti hästi. Esinemine, ­tähendab. Võimas lava, enneolematult suur ­publik, Lääne tehnika jne. Ent Šoti bänd Big Country, Rock Summeri üks peaesinejatest, tegi oma saundiproovi pikemalt, kui selleks aega anti. Kuulsad mehed sättisid ülbelt heli ka Singer Vingeri proovi ajal. See tähendas, et kui meie bänd lavale esinema läks, oli heli, eriti lavale kostev heli, nagu Volmer ütleb, päris hajevil. "Vinge vastutus ja ­seesugune olukord heliga võttis jala esialgu nõrgaks, metsik pabin oli sees. Platsile, ma usun, kostis muidugi uhke saund, kuigi ilmselt mõningast ­möödamängu võis tajuda."
Aasta lõpul saab Singer Vinger 23.

Margus Kappel (23) - Rock Hoteli klahvpillid. Tollel Rock Summeril mängis klahvkat ka Ultima Thulele. Täna ikka Rock Hotelis ja kõikjal mujalgi.

Riina Roose (24) - Kiigelaulukuuik. Esines koos Ivo Linna, Mattiiseni ja In Spega. Täna tuntud kui Linnateatri muusikajuht.

Olavi Kõrre (25) - Kiigelaulukuuik. Multiinstrumentalist, kes mänginud väga paljudes bändides. Viimasel ajal kogu ihu ja hingega etnomuusika sees. Tegi hiljuti Vormsi lauliku Järsumäe Virvega plaadi.

Avo Ulvik (26) - Singer Vingeri klahvpillid. Selle kõrval õpetab tudengitele Tallinnas ja Viljandis helikujundust.

Villu Kangur (27) - rock-lüürik, paljude Singer Vingeri laulude sõnade autor. Mitmete tuntud muusikalide libreto eestindaja ning telesaadete toimetaja.

Marko Kukk (28) - nagu mingi Lääne rokiisa, nagu Zappa, ütleb keegi. Tegelikult kõva helimees. Alguses tegi Muusik Seifile, pärast Grapsi bändile. Täna tubli ehitusmeister.

Alo Mattiisen (29) - sel ajal oli ilmselt Eesti muusikaelus kõige kõvem mees. Viis isamaalist laulu - neid teadsid kõik. Manalamees. Tema auks peetakse Jõgeval muusikapäevi.

John Lydon (30) - legendaarne Sex Pistolsi mees Johnny Rotten. Lydon ja tema PIL olid 1988. aasta Rock Summeri suurimad staarid, kuigi esinesid ju ka Big Country ja Steve Hackett. Hiljuti ajas Lydon ehk Rotten Sex Pistolsi taas kokku ja pidi suvel ka Tallinna tulema, ent miskil põhjusel jäi kontsert ära.

John McGeoch (31)- PILi toonane kitarrist, kel kitarrimaailmas legendi kuulsus. Tänaseks manalamees.

Ain Varts (32) - kitarrist. Siis In Spes. Praegu mängib väga erinevates bändides.

Kadi-Signe Selde (33) - Kiigelaulukuuik. Tunnustatud laulja tänagi.

Mihkel Raud (34) - Singer Vingeri kitarrist. Vahepeal tegi oma bändi Mr Lawrence. Teles ja raadios tuntud saatejuht, Päevalehe kolumnist.

Peeter Brambat (35) - Kinoliidu juht, filmirežissöör. Mängis In Spes flööti.

Henry Laks (36) - ansambli Seitsmes Meel solist ja laulude autor. Nüüd rohkem sooloartist, kunstnik ja kirjamees.

Veljo Vingissaar (37) - ansambli Vanemõde solist, varem ka ansamblis Turist, hiljem käis laval koos ­Smilersiga.

Sven Himma (38) - Mahavoki trummar. Mängis hiljem päris pikka aega laevadel. Nüüd teeb oma bändi.

Lauri Laubre (39) - Proov 585 liider ja klahvpillimängija. Hiljem sai kuulsaks Eesti suurimate kontsertide korraldajana ning produtsendina.

Riho Sibul (40) - Ultima ­Thule solist ja kitarrist siiani. Osaleb veel ­päris mitmes tuntud projektis, ­andnud ­välja sooloplaate. Thulel vanust juba 21 ­aastat.

Heino Seljamaa (41) - tookord ansambli Kontor liige. Teeb lastele teatrit.

Ott Arder (42) - väga paljude Eesti laulude sõnade, laste- ja muude luuletuste ja raamatutõlgete autor. Tänaseks siit ilmast lahkunud.

Imre Eenmaa (43) - Seitsmes Meel, basskitarrist. Sel ajal polnud kellegi nii vinge disainiga pilli kui tal.

Eerik Olle (44) - Singer Vingeri bassimees. Elukutselt sisekujundaja.

Jaak Ahelik (45) - Ultima Thule trummar. Ahelik meenutab, et sel aastal, kui pilt tehti (Volmer ajas seda värki), oli Tõnis Mägi Ultima Thulest lahkunud.
Seoses Rock Summeriga, mis oli Aheliku arvates üldse kõige parem, on tal meeles üks episood.
Nimelt, kui Thule esinemiseks lavale jooksis, lõi ta pea vastu mingit lavatellingu nurka ära. Esimene laul oli "Kuutõbiste tants". Laval kolm trummarit, lisaks Ahelikule endale veel Priit Pihlap ja Sleepy Sleepersi (millest hiljem sai Leningrad Cowboys) trummar, ning Volk joigus taustal, Riho Sibul laulis: "Hambad risti, sussid püsti, veri välja..."
"Ja mul voolas kogu loo ajal peast verd, nagu vaja."
Pärast Thulet mängis Ahelik pikalt Compromise Blue's. Aga nüüd juba mõnda aega teeb LaMenti ja Dopingut. "Tuleva suveni on mängud planeeritud."

Artjom Troitski (46) - Vene rock'i-ajakirjanik. Paljude meie muusikute hea sõber. Mees, kes kirjutas Maarjamaa rock-muusika Venemaa ja Lääne lugejate jaoks tõeliselt suureks. Suuremakski, kui see ehk oli. Juhib tänapäeval raadiosaateid, teeb nostalgiadiskosid ja on Vene praeguse võimu suhtes vägagi kriitiline.

Mikk Targo (47) - multiinstrumentalist, hilisem muusikaprodutsent.

Karl Madis (48) - Karavani solist siis, sooloartist täna.

Margo Pajuste (49) - siis Singer Vingeri transamees. Tema mäletamist mööda polnud Summeri ajal platsil mingisugust alkoholi müügil. Lava taga oli küll miski valuutabaar, aga no seal maksis õlu hingehinda - viis marka. "Tõime siis Kojamehega kusagilt spordikotiga Žiguli Eripruuli. Ja võtsime laulukaare all õlled ligi. Eemal olid Soome pundi Leningrad Cowboysi mehed, soengud juba peas, ootasid oma esinemist. Kutsusime ligi. Nad tahtsid hirmsasti kogeda Nõukogude Eesti õlut. Pakkusime."
No ja mis ütlesid? "Nad ütlesid selle kohta "kiguli-kiguli" ja tegid õllepudeliga, ütleme nii, miskeid ebasündsaid liigutusi."
Aga üldiselt oli transamehe elu tollal sex, drugs and rock‘n'roll. "Tõsi, seda sex'i polnud just liiga palju ja drugs'i üldsegi mitte. Aga viina ja rock‘n'roll'i oli see-eest kõvasti."

Priit Pihlap (50) - löökpilli-, kitarri-, suupillimängija, laulja ning laululooja. Siis oli ansamblis Armaada. On muusik ja laululooja tänini. Poeg Lauri on samuti muusikamaailmas tuntud.

Raul Arras (51) - Mahavoki bassimees. Mahavokiga mängib, küll harva, siiani. Viimati tänavu suvel bändi liidri Heini Vaikmaa juubelil. Teeb n-ö koduste vahenditega oma asja - rock'i ja funky segust instrumentaalmuusikat. Igapäevaselt töötab reklaami ja turunduse alal.

Kalev Välk (52) - trummar. Mängis Jaak Joala ansamblis, hiljem kantripundis Rodeo.

Vjatseslav Kobrin (53) - Ultima Thule kitarrist. Elas aastaid Kanadas, nüüd Costa Ricas, kasvatab ja müüb troopilisi taimi ning tegeleb kinnisvaraäriga. Pilli ei mängi.

Robert Kõrvits (54) - Harry poeg. Täna ajakirja FHM peatoimetaja.

Killi Mirka (55) - Heigo Mirka tütar, Mihkel Raua kunagine klassiõde

*

Plaat, mille ümbrisel see kuulus foto, tuli välja 1989. aastal.
Kui varasematel aastatel olnuks Singer Vingeri lauludega plaadi väljaandmine mõeldamatu, siis 89. aastal oli asi juba lõdvem. "Perestroika rokkis täiega. Mingit ideoloogilist survet ma küll ei mäleta," räägib Volmer.
Mis toona plaadi tegemine võis ka sisse tuua? Volmer mõtleb, helistab Jürlaule, arutavad veidi, ning teatab: "Ega ta suurt sittagi sisse ei toonud. See oli selline - artefakt. Teadmine, et meil on ka oma plaat. Ainuke plaat, mille Singer Vinger nõukaajal välja andis."