Kuidas see võimalik on, kui aega selleks juba napib ega teki ka juurde? Appi tulevad tehnilised vahendid. Moodsaid vidinaid kasutades on võimalik omandatava informatsiooni hulka tunduvalt suurendada.

Tänapäevased meediapleierid (näiteks VLC pleier või Windows Media Player) võimaldavad faile maha mängida salvestuskiirusest palju kiiremini. Kas nende reaalajast kiiremate, vanu Chaplini filme meenutavate failide sisu jõuab ajusse kohale? Usun, et jõuab, kui piisavalt nii kuulamist kui keskendumist harjutada. Samas on selge, et kaasamõtlemist nõudvaid loenguid kiirluubis kaua jälgida ei suuda. Aga kolmetunnise fantaasiafilmi (näiteks “Interstellari”) läbiketramine kiirema käiguga annab märkimisväärse ajavõidu. Kuigi tihedas liikluses osutub ka salvestiste koopaoravate stiilis kuulamine võimatuks, või vähemalt nende keskendunud jälgimine.

Näiteks pühapäeviti on nüüd kell kaksteist kaks jutusaadet. Raadio 2 pealt “Olukorrast riigis” ja Kuku raadios “Muuli ja Samost”. Kumb saade valida? Õnneks valima ei peagi, sest mõlemad saated on internetis järelkuulatavad. Aga nende mõlema saate kuulamiseks kuluks kokku kaks tundi. Varem sai hakkama ju ühe tunniga! Siin aitabki saate mahamängimine salvestamisest suurema kiirusega. Väikese harjutamise järel muutub peenike buratino hääl või sädistav linnukeel täiesti arusaadavaks ja mõistetavaks.

Maailmas lööb praegu laineid nutitelefoni rakendus umano.me, mis loeb inimhäälega ette populaarsemaid ajaleheartikleid. Kasutusel on kolm kiirust nagu vanasti grammofonil, kus võis valida 33, 78 ja 16 pööret minutis vahel... Heliuudiseid saab kuulata normaalkiirusel, kaks korda kiiremini ja kaks korda aeglasemalt (viimane on sobiv konspekteerimiseks).

Raadio “kõige kiiremad uudised” Kuku reklaamib aktiivselt oma uut äppi, kus on võimalik mugav saadete järelkuulamine. Mugav küll, aga rakendus muutuks veelgi praktilisemaks siis, kui sinna lisada ka mahamängimiskiiruste muutmise võimalus.