Nähtud kodudes on enamasti heasoovlik isa, ema või vanaema, kes ikka aeg-ajalt küsib, et kuidas siis lapsel ka koolis läheb. Hoolimata sellest, et järeltulijad silmanähtavalt maadlevad oma täiskasvanuelu  probleemidega.

Koolis, kus toimib karistuste süsteem, tahavad noored südamepõhjas olla ise need, kes otsustavad, millal keegi võib püsti tõusta ja millal istuda. KLASSi brutaalne seltskond otsustab klassi peksukoti Joosepi ja tema kaitsja Kaspari interneti valekontode abil homokohtingule meelitada, kuigi meilivahetuses  on just selgunud, et Kaspar kindlasti homo ei ole. Vaataja tunneb kaasa või muigab, kui kaks poissi on klassivendade salaplaani järgi rannale alatusse lõksu veetud ja kogu klass ilmub lõkerdades peidust välja. Uskumatuks muutu b aga lugu, kui kogu klassi ees sunnitakse nuga kõril hoides Kasparit oraalseksile Joosepiga. Rahuldus teadmisest, et teise noore käekäik on nende otsustada, annab noortele sümboolse vabanemistunde õpetaja käskudest ja koolimaja masendavast reaalsusest. Nad sooritavad üheskoos julma kuriteo, mis alandab klassikaaslaste inimväärikust. Sarnaselt William Goldingi “Kärbeste jumala” tegelastele saab klassi igast uuest vägivallaaktist õigustus uuele ja hullemale teole.

Režissöör Raag ütleb, et tahtis selles stseenis tuua vaatajate ette sellise alanduse, mis võtaks kiusatud poistelt võimalikult usutavalt eluisu ära ja et nad astuksid oma viimase meeleheitliku sammu ebaõigluse vastu. Alandus on tõesti jube. Ometi tunnistab režissöör muuseas selle hirmutava stseeni valikuga, et noortevahelises vägivallas on piirid kadunud ja avalikult pedeks peetud olla on noorte seas kõige hullem solvang. Kas põhjus on televisioonis näidatavas vägivallas, mis on noored tundetuks muutnud või on tänapäeva ühiskond tõesti jõhkramaks muutunud?

Rootsi režissööri Lukas Moodyssoni filmis “Fucking Åmål” oli 16aastaste seas homoseksuaalne suhe täielik tabu, kuid niipea kui kooli populaarseim tüdruk Elin astus  klassikaaslaste piiramisrõngas olevast tualetist välja käsikäes kooli ebapopulaarseima tüdruku Agnesega ja kuulutas joviaalselt, et on nüüd lesbi, ei olnud kellelgi enam midagi öelda.

Klassi poolt kiusatud Joosep ja Kaspar aga ei ole homod ja neil polegi suurt ühist peale väljatõugatu staatuse. Lavastatud homokohtingule oma häbistatud noormeest vaatama tulnud Thea ei soorita kangelastegu – ta ei tõenda millegagi, et usub Kaspari heteroseksuaalsust.  See on valus koht kõigile armastusse ja kodanikuühiskonda uskujatele.

KLASS näitab, et meie ühiskonnas puudub sõnavabadus – see on näiliselt olemas, kuid me ei julge karistuse hirmus oma arvamust avaldada. Klassis, kus õpetajad pole su arvamuse vastu viimased 10-12 aastat huvi üles näidanud, on loomulik, et oma avamuse avaldamine pole normaalne ka väljaspool kooli.

Filmi teinud seltskond tahab maailma paremaks muuta, seda on filmis jõuliselt tunda. KLASS ei anna lootust, pigem osutab ta sellele, et globaliseeruvas ja meediavägivallast mõjutatud ühiskonnas pole kaugel aeg, kui ühel kiusatud noorel saab mõõt täis ja ta asub julmalt teostama omaenda õigust. Kas saame tragöödia eelaimduses võimalikku vägivalda peatada?

*

DVDle on lisatud:
– filmi tegemise lugu
– kustutatud stseenid
– reklaamtreiler
“Klass” (2007)
Mängivad Lauri Pedaja, Pärt Uusberg, Vallo Kirs, Paula Solvak, Riina Ries, Mikk Mägi, Margus Prangel, Tiina Rebane, Leila Säälik, Kaie Mihkelson, Laine Mägi, Merle Jääger, Marje Metsur jt. Filmi stsenarist ja lavastaja Ilmar Raag.
Amrion Productions/Eesti Televisioon