Film põhineb reaalsetel sündmustel ning päriselus sattusid poisid Norrasse, võtted tehti aga Eestis. Muigasime produtsendiga, et eks ta ole, tahavad filmida Eestis, Norra on ju teadagi kallis maa. Suur oli meie üllatus, kui nüüd, mõni kuu tagasi käis ajakirjandusest läbi uudis sellest, kuidas piirivalvurid takistasid 31 nigeeria n-ö jalgpalluri transiiti läbi Eesti. Selgus, et Eesti on oluline inimsmugeldamise transiitmaa ning filmis kujutatud olukordade reaalsust kinnitasid nii kohalikud jalgpalli- kui politseispetsialistid.

Ei oskagi öelda, kas sedakorda jõudis kunst reaalsusest ette või olid filmitegijad hoopis elevandiluust torni kinni jäänud. Igatahes soovitan eesti noortel ning nende vanematel kindlasti minna “Musti teemante” vaatama, saamaks veidi aimdust sellest, kuidas parimate kavatsustega sillutatakse põrguteed, ja mõtlemaks, kuidas ise saatuslike vigade tegemist vältida. Film on muide lülitatud Malis koolide kohustuslikku filmiprogrammi.

Kes nüüd arvab, et “Mustad teemandid” (Diamantes negros, 2013; Hispaania/Portugal/Eesti, produtsent Carlo D’Ursi, Eesti-poolsed kaasprodutsendid Anu Veermäe-Kaldra ja Kristiina Davidjants) on üks kannatus ja hädaorg, siis nii see ei ole. Saab ka naerda, aga mõtlemisainet leiab siit siiski rohkem. Málaga filmifestivalil Hispaanias sai film publikupreemia.

Miguel Alcantudi režii on tempokas, pilt dünaamiline ning peaosalistest noored näitlejad Hamidou Samaké ja Setigui Diallo mängivad veenvalt. Olulise rolli lurjusagendina teeb Carlos Bardem, kelle vend Javier näitlejana on küll tublisti kuulsam, kuid ega ka Carlos Hispaanias teab mis väike tegija ole. Eriti oluline roll on aga meie enda Taavi Eelmaal – kes kinno läheb, küll see näeb, kui oluline.

Tallinn - Artis