“13 talvist hetke”

Varrak, 2008. 311 lk.


See, et kirjastus Varrak on võtnud oma südameasjaks Eesti ulmekirjanike teoste väljaandmise, on kena ja kiiduväärt, seda enam, et suurt majanduslikku tulu selline tegevus ilmselt kaasa ei too. Kristjan Sander pealegi on kohaliku ulme mõõdupuu järgi igati oluline autor. Iseasi muidugi, millist mõõdupuud lugeja tema teose puhul rakendab.


“13 talvist hetke” sisaldab lisaks nimiromaanile ka varasemast ajast pärit alternatiivajaloolist jutustustetriloogiat, stiililiselt on raamat aga üsna ühtne. See, et Sanderi kirjutamislaadi juured on sügaval (nõukogude) vene ulmes, saab asjatundlikule lugejale selgeks isegi siis, kui ta kaanel kujutatud paneelmajad, pealkirjas peituva vihje ja otsesõnalise viite Sergei Abramo­vile tähelepanuta jätab. Vene traditsiooni mõju tundub olevat siiski eelkõige pealispindne, seepärast tuleb selline eelhäälestus Sanderi lugejale pigem kahjuks. “Talviste hetkede” jäises maailmas ekslevad võitlejad ja nende vastane, abstraktne võõras jõud, on küll pealtnäha pärit vendade Strugatskite arsenalist, kuid ootus­pärast valulevalt filosofeerivat tervikut sel korral ei teki. Sellega on autor ehk vältinud ühte piinlikku lõksu langemist, kuid sobivamat võtit loo tuuma tabamiseks on samuti raske leida.


Anarhistlikku riiki kujutav triloogia on terviklikum ning eriti esimene, ulmeauhinnaga Stalker pärjatud osa tõmbab otsad kokku parimate lühijututavade vaimus. Seepärast on üldmulje kogumikust etem, kui esimeste lehekülgede järgi arvata oleks võinud.