Suhelda riiklikult relvadeta.

Miks sa oled diplomaat?

Olen väga uudishimulik inimene.

 Mida sa oled teada saanud?

Ühte ja teist sellest, mis maailmas toimub ja mida inimesed tahavad. Ja miks kõik läheb nagu läheb. Seda ei saa teada paigal istudes.

Kas maailmas on olemas ka igavaid kohti?

Kindlasti. Iga inimese jaoks on need muidugi erinevad. Soome ja Itaalia, kus olen töötades elanud, on huvitavad, omamoodi Euroopa poolused. Kagu-Aasiasse või Aafrikasse ehk ei läheks.

Kuhu peaks järgmise saatkonna avama?

Olemasolevaid peaks tugevdama, mitmel pool on inimesi  liiga vähe. Islami-maailma kuluks  saatkond ära.

Mis on diplomaadi elu?

Eestis on sellest elust käibel  müüte a la diplomaadid tantsivad hommikust alates frakis  ja söövad sularasva. Nagu oleks aasta 1814 ja Viini tantsiv kongress alles alanud!

Info hulk, mida tuleb läbi iga päev töötada, on väga suur. Internetki on  viimase 10 aasta jooksul diplomaatiat palju muutnud, nett on nii õnnistus kui nuhtlus.

Diplomaat peab kohanema võõras kliimas, võõras keeles ja kultuuris ja seal mitu aastat edukalt töötama. Ja hiljem sama kusagil muljal. Ei saa käituda vaba inimese või turistina - osa inimõigusi oleks nagu kadunud. Riigi esindamine on nii au kui psühholoogiline koorem. Kõik ei kannata seda välja.

Mis on olnud Sinu põhiline panus?

Euroopa Liidu ja NATO kutse saamiseks on  mitmedkümned Eesti diplomaadid teinud aastate kaupa visa nähtamatut sipelgatööd. Eks minagi.

Teiseks: viisavabadus! Algul Soomega, millega kaasnes põhjamaine laine. Siis Schengeni ruum. Itaalia oli selles ruumis muide esimene riik, kes Eestiga viisavabaduse tegi.

Eesti ajaloolise saatkonnamaja surnust ellu äratamine Helsingis jääb ka elulukku.

Kas sul on tulnud väga sageli seletada, et eestlane on samasugune inimene kui teised eurooplased?

Jah. Selle selgitamiseks tuleb appi võtta kõikide kunstiliikide väljendusvahendid.  Piltlikult  öeldes tuleb kõnelda, kirjutada, näidelda ja tantsida jne. Sa pead olema sealsete inimestega ühel lainel, siis jõuab sõnum pärale. Sa pead kehastama Eestit 24 tundi ööpäevas. Selles ongi kohaloleku mõte. Ja see selgitustöö ei saa kunagi valmis. Uued inimesed kasvavad peale.

Ekstsellentside nimekiri

Arvo Niitenberg

Mart Helme

G. Kalev Stoicescu

Riivo Sinijärv

Trivimi Velliste

Leili Utno

Valvi Strikaitiene

Arvo-Jürgen Alas

Lennart Meri

Toomas Hendrik Ilves

Alar Olljum

Andres Tomasberg

Clyde Kull

Jüri Kahn

Margus Laidre

Tiit Matsulevits

Toivo Tasa

Toomas Tiivel

Väino Reinart

Raul Mälk

Jüri Luik

Neile diplomaatidele on omistatud suursaadiku nimetus. Kümme esimest ei tööta praegu välisteenistuses.