Kas Malmö linn korraldab ka arhitektuurivõistlusi?

Me kasutame konkursse väga palju! Eriti just tähtsamate ehitiste puhul. Esile tooksin Läänesadamat, Malmö ülikooli, praegu on käimas Hyllie arendamine. Sageli eelistame nelja-viie bürooga kutsutud konkursse.

Suuri diskussioone ka väljaspool Rootsit tekitas Malmö üks uusi sümboleid – Santiago ­Calatrava kavandatud kõrghoone “­Pöördes torso” (Turning Torso). ­Uuriti, miks lammutati senine visiitkaart – maailma suurim kraana – ning miks eelistati kohalikele headele tegijatele välismaist staararhitekti.

Sel ajal ei teinud Rootsi arhitektidest keegi selliseid maju. Seevastu Calatrava oli väga kuulus arhitekt ning tegime palju tööd, et teda endale saada.

Kuidas täpsemalt? Kas maksite lihtsalt vägevalt?

Ta pole just kuigi odav, aga ta on abielus Hamstast pärit rootslannaga. See oli “tee” talle lähenemiseks, sest seetõttu tundis Calatrava ka ise Rootsi vastu huvi. Samuti polnud ta varem elamuid teinud, vaid ikka pigem sildu ja kontorihooneid.

 Kas olete veel üritanud kedagi “ära rääkida”?

Veetsime ka kaks päeva Los Angeleses Frank O. Gehry büroos, kes ise oli täitsa huvitatud, kuid kellelt tellimine oleks linnale läinud liiga kalliks maksma.

Kas valglinnastumine on ka Malmöle probleem?

Ikka. Eriti just noored pered kipuvad Malmöst ära kolima. Villa kuskil eeslinnas on ligi poole odavam kui samasugune maja kesklinnas.

Kuidas saite läbi suruda, et Malmös on keset linna mitmeid ainult jalakäijatele ning jalgratturitele mõeldud alasid?

Loomulikult oli nende ümber palju poliitilist nagelemist. Konservatiivid väitsid, et kõik poed lähevad nõnda pankrotti ja tulemuseks on surnud linn. Aga me siiski saime hakkama. Samuti eelistame autodele ühistransporti.

Kas soosite kuidagiviisi ka passiivmajade ehitamist?

Kui 1970. aastatel olid popid ülimalt tehnitsistlikud lahendused – “inseneride jõulupuud” –, siis nüüd on suund ikka targalt läbi mõeldud ehitamine. Näiteks Läänesadamas on majadel päikesepatareid ja suvel, kui soojust juurde ei vajata, pumbatakse see alla ja salvestatakse paekivisse, ja talvel pumpame sooja vee üles ja külma vee alla. Uutes ehitistes kasutamegi peamiselt taastuvat päikese- ja tuuleenergiat.

Kuidas on need ülitrendikad majad tavalistele inimestele meeldinud? Kas neid liiga elitaarseks ei peetud?

Meile oli tähtis jõuda just ökoloogilise mõtteviisiga inimesteni, kes on linnast maale kolinud, seal endale porgandeid kasvatavad ja vanakraamipoest asju ostavad jne. Meie tahtsime näidata, et see on vale tee, ning oleme püüdnud näidiselamute abil tutvustada uusi tehnoloogiaid. Oleme tahtnud tõestada, et ka peened linnakorterid võivad olla keskkonnasõbralikud.

Kas Malmö sotsiaalmaju ehitab?

Ei, sotsiaalmajad on ainult väga vaestele, aga meie sotsiaalsete probleemidega inimesi ühte kohta koondada ei taha. Nii ehitame hoopis munitsipaalmaju. On parem, kui ühes piirkonnas on suuri korrusmaju, eraomanikule kuuluvaid väikeelamuid, üüripindasid.

Veel üks isiklik küsimus: miks läksid arhitektuurist poliitikasse?

Muidugi mind huvitas poliitika juba arhitektuurikooli päevil. Kaheksakümnendate algul polnud aga ka arhitektina just eriti põnev töötada. Maj andusbuumi ajal ehitati rohkem Potjomkini maju, mitte aga ehitisi, mis vajaksid arhitekti oskusi. Sel ajal otsustasin teha midagi muud. Olin esialgu ülikooli haigla juhatuses ja kui selle president suri, võtsin tema ameti üle. Samal aastal kaotasime valimised, kuid järgmisel korral olime juba edukad. Kuigi paus arhitektuurist pidi olema esialgu lühiajaline, olen nüüdseks juba viisteist aastat olnud linnapea.

Ja sõpradele suvilaid ka enam ei kavanda?

Enne küll, aga nüüd pole mul enam selleks aega.

Aga iseendale?

Jah, maale.

Kui tihti käid Eestis?

Mu vanemad on juba väga vanad. Mu isa on 99, mu ema 94. Kolm aastat tagasi olime pikemalt seal. Sõitsime ringi, käisime näiteks oma isapoolse sugulase kunstnik Ants Laikmaa elupaigas.

Kas eesti juured on kunagi ka takistuseks olnud?

Ei, kui me põgenesime Rootsi, oli siin hädasti vaja töökäsi. Samas oli isal, kes oli tegev metsanduse alal, raskusi, sest Rootsi Metsatööstuse Ühing protestis uute konkurentide pärast.

Ja kui elasin lapsena väikeses kohas ja lehed kirjutasid, et kaks eestlast röövisid taksot, siis kiputi ka kohe mind kiusama.

Mida arvad linnaplaneerimisest Tallinnas?

Tallinn on väga ilus linn, millel on rikas ajalugu. Vanalinn on turistide seas hästi tuntud, aga mulle kui arhitektile pakuvad väga palju ka selle ümbruse puidust asumid, mida ei inimesed ei pea piisavalt vanaks, et neist hoolida. Aga samas: kui ei olda piisavalt ettevaatlik, hävitatakse kiiresti põnev osa oma ajaloost.

Pigem tahame olla vist väike Ameerika.

Mul oli mõni aeg tagasi Dubais loeng. Kohtusin ka sealse linnapeaga. Neile oli nii väga tähtis välja näha nagu Ameerika, ehitades näiteks kõige kallimaid hotelle ja kõige kõrgemaid maju. Miks see nii oluline on, imestasin. Samal ajal kui televiisoris näidatakse kõrbes telgis elavaid šeike, ehitatakse uut Manhattanit? Teha midagi uut, ent olla samas uhke omaenese ajaloo üle on ka seal probleemne. Nii on ka Tallinnas.

Mis on veel meie probleem? Kuidas tundub kõrvaltvaatajana?

Turiste on palju ja enam pole need ainult soomlased, kes tulevad odavat alkoholi jooma. Tallinn on šikk linn. Aga saage ometi lahti kuritegevusest! Samuti narkosõltlased, suur HIVi levik, neid asju tuleb tõsiselt võtta. Stabiilne ei pea olema ainult majandus ja keskkond, vaid ikka kogu ühiskond.

Haapsalu kandis tundus mulle aga jõhker, kuidas mereäärsed teed ujumiskohtadesse on eraomanike poolt kinni pandud. Ilmselt on plaanimajandusest uude demokraatiasse jõudmine nagu kestavahetus ja võtab aega.