"Eesti Foto 2004" konkursi korraldas fotoajakiri Cheese ja Pärnu Uue kunsti Muuseum.

Näituse kujundajad on teinud karmi valiku, arvestades, et kokku esitati 455 fotot 67 autorilt. Osalejate seas on nii kutselisi fotograafe, foto- ja kunstiüliõpilasi kui harrastuspiltnikke, noorim osaleja on 13 aastane. Muuseumi seintel ripub sellest kõigest sadakond pilti.

Grand Prix pälvinud Ove Maidla eristub üldpildist eelkõige tundliku tehnikaga (broomõli), tulemuseks rahulikud, impressionistlikud, kuigi must-valged pildid.

Üldiselt prevaleerib temaatika”pildikesi elust”, pressifotograafide (nt Erik Prozes) jaoks ilmselt mentaalne puhkehetk, kui ei pea püüdma kuulsusi, vaid võib jäädvustada näiteks suvalise lapse aknal või tõsise vanahärra Eesti lipuga taskus. Sotsiaaltemaatika II eripreemia pälvinud Andras Kalla tabatud hetked tõi teiste seast esile efektne ja küllaltki võigas jahistseen, kus jäägrid on koduõuele tassinud tublid põdrapullid. Ühtlaselt hea tasemega absurdihõngulist, samas esteetilist sotsiaalpornot on teistelgi, nagu Mikko Tiittaneni autolavka-reportaaž,  Raul Mee romantiliselt tabatud hetked tegelikkusest või Märten Krossi täielik läbilõige Eesti elust. Tehnoloogilise iroonia lisamisel saame tulemuseks justkui Õnne 13 meeleolu hüperrealiseerivad panoraamid Malev Toomilt (III avant garde eripreemia).

On aga ka filosoofilist lähenemist, mis žürii tähelepanu on pälvinud. Graafikuharidusega Eveli Variku ülimalt maaliline seeria paljaste meestega eristub suurepärase kompa ning nihestatud esteetikaga. Täielikku poeetilist minimalismi esindab Kristo Rihm kahe valgel baseeruva kompositsiooniga (I preemia). Anu Vahtra II preemia pälvinud noore poisi ja vana haige mehe dialoog on teemapüstituselt kindlasti kõige igavikulisem.

Loodusfoto on tagaplaanil, puhta näitena vaid Mati Hiis, mingis osalt sotsiaalses võtmes ehk ka Soomaa ihufotograaf Annika Haas. Linnastumine ja inimkeskkond on tunginud ka kõige sügavamatesse rabadesse...

Konkursi žüriisse kuulusid Elina Brotherus (Foto Finlandia 2000 laureaat), Hannu E Simisalo (Tampere ülikooli fotoõppejõud), Peeter M Laurits (Eesti fotokunstnik), Cedric Galbe (pildipanga www.galbe.com omanik, teinud kaastööd Newsweek'ile) ja Tomas Kauneckas (Leedu vabakutseline fotograaf).

Mari Sobolev

Fotod Mari Sobolev