Tempel asub rannal, kaluripaatidega ääristatud liivaribade ääres. Sealne rand pole aga “rand” meie mõistes. Eemal käisid kohalikud ujumas pikkades sarides nagu india rannakuurordile kohane ning ringi liikus arvukalt erinevatesse sektidesse kuuluvaid palverändureid ja munki.

Väidetavalt maailma suurim Shiva kuju on tõesti muljetavaldav, nagu ka pea kaks korda kõrgem gopura (monumentaalne väravaehitis), mis samuti rekordiraamatutesse kuulub. Linnake ise on aga pisikene. See on hea koht tõelise India nägemiseks. Tegelikult piisab selle ülevaatamiseks vabalt paarist tunnist ning mul oli tõsiseid raskusi oma kahekümne nelja sisustamisega.

Interneti leidsin ainult ühest nurgatagusest 90ndate alguse dial-up arvutist, kuid tundus, et inimesed polnud sellest siin eriti kuulnudki. Indglish’it (Indian English) räägivad vaid vähesed ning kohalikud imestasid, kuidas siis mina hindi, urdu või kannada keelt ei oska.

Linnake koosneb ühest peatänavast, kus on kõikvõimalikku perenaisele vajalikku kraami täis poekesi ja putkasid, kuid pole ühtegi kohvikut, kus istudes aega mööda saata. Sellel läänemaailma väikesel luksusel ei ole (veel) turisti- ja metropolikaugetes India osades kohta. Mitte et inimestel poleks aega kohvikus istumiseks, pigem puudub selleks harjumus – mehed kükitavad hulgakesi hoopis räpasevõitu tänavate ääres.

Templi rekonstruktsiooni, gopura ehitust ja skulptuuri püstitust, milleks kulus ligi viiskümmend miljonit ruupiat, rahastas kohalik ärimees ja filantroop R. N. Shetty. Linnake tundub selle ärimehe projektina, seal on mitu tema hotelli ja söögikohta. Maandusin ühes nõukaaega meenutavas metallnõudega söögikohas, kuhu inimesed tulid vaid kiireks lõunaks ning kust ettekandjad tundusid tahtvat mind välja kihutada hulga varem, kui mul raamatu lugemise isu otsa sai.

Samal ajal kui teised paljud rannikuäärsed alad on turistide avastatud ning nende soovidele vastu tulla püüdes ära “läänestatud”, on Murudeshwar üks allesjäänud pärle, kus inimesed elavad rahus oma elu ega tea pealtnäha midagi kahekümne esimesest sajandist. Ehkki hüpermodernsed telefonid nende taskutes räägivad küll teist keelt.