Samas on segakonstruktsioonis (hööveldamata voodrilaudade all alumisel korrusel Fibo-plokk, ülal puitsõrestikseinad) majad põhiplaanilt lihtsad ja ökonoomsed, tüüpiliselt on alakorrusel ühendatud elutuba ja köök ning saun, teisel korrusel kolm magamistuba ja vannituba; korteri pindala jääb 110 ruutmeetri kanti. Alumise korruse avatud ruum näib suuremana kui ta on; eriti efektne on parempoolsete korterite pikk ja kitsas, metsapilti näitav aknariba. Paremate valgusoludega vasakpoolsetel korteritel on köök-elutoa valgustus ainult ühelt poolt, hämaramatel aga kolmest suunast. Harva on uuselamurajoon suudetud metsa nii säästvalt paigutada. Puude all on küll hämaram, aga siiski tasub pöialt hoida, et metsa edasi ei raiuta ja ei teki veskimöldrelikku raiesmikumeeleolu.

Eriline atraktsioon on keeruline katus, mis omakorda teise korruse magamistubade kuju mõjutab. Kõik toad on erinevad, mõnes laskub katus nagu noatera inimpeale ohtlikult lähedale, samas tõusevad mõned nurgad kõrgele, võimaldades peaaegu neljameetrisi tube, mis nagu ootaks siserõdude või hiigelriiulite ehitamist lae alla. Väike tuba võib olla vägagi avar, tõestavad need ruumid. Mõlemal korrusel on vesipõrandaküte, radiaatoreid pole näha ja ruumi seetõttu rohkem.

Muidugi võib katuse keerulisust ja vormide sisse jäävat kasutamata kubatuuri pidada veaks või raiskamiseks. (Kui arhitektiga objektil käisime, seletas sedasama üks töömees.) Aga kõik ei saa olla võrdselt ratsionaalne.

Peab tunnustama kinnisvaraarendaja julgust noorte arhitektide lennukuse usaldamisel. Samast koostööst on sündinud ka hiljuti puitehitiste konkursil hinnatud ridaelamu Kloostrimetsas. Põnev arhitektuur ei pea võrduma kalli arhitektuuriga, tõestab see, müügihinnalt täiesti tavaline maja.

Kaheperemajad Tallinnas

Aadress:Põdrakanepi tee 14, 16 ja 18

Arhitektuuribüroo Kosmos

Valmivad: 2005

Hinne 8