Eesti naftatransiidi vaimne isa Aadu Luukas (pildil) on oma tuntud tegevusalal tagasi. Mai alguses valiti ta viieks aastaks Iru elektrijaama juures suurt mahutiparki omava õlifirma Trendgate nõukogusse ja peagi kuulub ta ka ettevõtte omanikeringi.

“Mis siin salata, tehing on vormistamisel,” ütles Luukas Ekspressile

Väärtpaberite keskdepositooriumi andmebaas näitab, et mai alguses vahetas omanikku 15 protsenti Trendgate’i aktsiapakist. Luukas märkis, et nii suureks tema osalus siiski ei kujune, kuid nimetatud tehing “võis olla seotud” tema ostuga.

Luukas märkis ka, et “passiivne olla ta ei kavatse”, kuid täpsemat infot saab anda alles mõne nädala pärast, kui tehing on jõustunud.

Trendgate’i põhiomanik on Malmös registreeritud ettevõte Estview, kuid seda vaid formaalselt, sest siinsed äriringkonnad, poliitikud ja jõustruktuurid teavad juba ammu, et õlifirma tegelik peremees on Venemaa ettevõte Severstaltrans.

Kuu aega tagasi teatas kaitsepolitsei oma aastaraamatus, et “viimastel aastatel on Eestis transiidi valdkonnas majanduslikku haaret aktiivselt laiendanud Gennadi Timtšenko ja Severstaltransi tandem, kes püüavad suurendada oma osakaalu transiidiahelas ning teevad ärihuvidega seotud kontaktisikute kaudu lobitööd Eesti riigiametites ja poliitilistes ringkondades”.

Severstaltransi suurim omanik on terasekuningas Aleksei Mordašov, keda tuntakse Kremli-sõbraliku oligarhina.

Sõerdi kaalukaim võit

Ekspressi traditsiooniliste päkapikuauhindade väljajagamisel pälvis rahandusminister Aivar Sõerd (pildil) mullu Aasta Kõnemehe tiitli: “Tot-tot. Mömm-mömm. Tot-tot. Mömm-mömm. Tot-Tot. Mömm-mömm. (Paus) Edasine tekst on mul ühes teises kaustas.”

Ministri kõneosavus pole pärast seda palju paremaks läinud. Tema mullu kevadel hurraaga esitletud eelarvestrateegia (mis nägi ette aktsiisimaksude kiiremat ja järsemat tõusu) kukkus läbi. Eurot tuleval aastal Eestis käibesse ei tule.

Aga totaalluuser Sõerd ikkagi ei ole: möödunud reedel ei rahuldanud Tallinna halduskohus suurärimees Tõnis Paltsu kaebust maksuameti peale, kes nõudis temalt miljoneid kroone tulumaksu. Kohtuotsus näitab, et maksuameti bossina ajas Sõerd õiget asja, kuigi Palts ta oma uurimise tõttu töölt minema kihutas.

Teisalt jällegi on tegemist vaid punktivõiduga, sest Palts kaebab kohtuotsuse edasi ning lõpuks jõuab protsess tõenäoliselt välja Riigikohtusse.

Kuum jalgpallitšikk

Sel ajal, kui Brasiilia vutimeeskond valmistus esimseks esinemiseks Saksamaal alanud MM-võistlustel, esines brasside ülitähe Ronaldo modellist tüdruksõber Raica Oliveira (pildil) Münchenis rahvusvahelisel aluspesuetendusel. Loomulikult domineeris tema riietuses jalgpall.

Uus dinosaurus

Argentina paleontoloogid leidsid pealinnast Buenos Airesest 1300 km kauguselt Patagooniast senitundmatu hiidsisaliku jäänused. Siin kunstniku nägemuses esitatud ja kuni 20 meetri pikkuseks kasvanud loom sai nimeks Cathersaurus. Too roomaja elas 90 miljonit aastat tagasi ning kuulus samasse perekonda oma Aafrikas elanud “sugulase” Nigersaurusega.