Viimasel ajal on komeedina Facebooki taevasse tõusnud autoriteedid-kõiketeadjad. Näiteks üks tuntud füüsik on otsustanud sõna võtta ja osaleda praktiliselt kõikides diskussioonides, mis eri listides puhkevad. Imestan, millal ta osakeste füüsikaga tegeleb. Kogu aeg postitab!

Kaua aega on samasugust ­rolli kandnud väga tuntud isik, kelle kon­kreetset tegevusala on raske nimetada. Pean tast väga lugu, aga tean, et millal ja kus iganes keegi ­mingi ideega välja ei tuleks, laseb ta selle elegantse üleolekuga kohe ­Facebookis põhja. Hämmastav haare! Jah, kui neid lolle ees ei oleks, küll siis alles elaks!

Tean ainult ühte inimest, kes suudab FBs järjepidevalt postitada ja mitte tüütuks muutuda.

Nüüd tahaksin aga rääkida mõistujutu. Eestis on üks naismuusik... hea küll, juba taipasite isegi – üks tšellist, kes on sotsiaalmeedia virtuoos. Armuafäärist noore kitarristiga purskas tema kontolt selfisid, lavastatud pilte ja tekste nagu fontäänist! Ehkki armulugu lõppes juba tükk aega tagasi, ilmus veel hiljuti ühes suuretiraažilises naisteajakirjas alasti kitarristi foto, till mõtlikult näpus. Kui kitarrist mõni päev tagasi muusikute listis ühe projekti jaoks viiuldajat otsis, hakati talle muidugi kohe massiliselt tšelliste soovitama. Kitarrist oli sunnitud kuulutuse ümber tegema, lisades tekstile hoiatuse – „Tšelliste mitte pakkuda!!!“.

Mis on selle paugutamise tagajärg? Ma ei lähe mitte ühelegi kontserdile, kus esineb tšellist, kes on ennast alt ja pealt, eest (ja viimati ka tagant) paljastanud, nii et miskit varjule ei jää. Naisteajakirjas oma tilli näppinud kitarristi kontserdile ka ei taha minna. Nad kuuluvad nüüd ihu ja hingega – ja oma vabal tahtel – Kroonikale, Elu24-le ja Õhtulehele, aga Estonia kontserdisaalis tahaksin muusikat kuulata ilma kollase koormata.

Seda efekti sotsiaalmeedias nimetatakse üleküllastumiseks ning see käib nii tšellisti, kitarristi, füüsiku kui kõigi teiste kohta, kes sotsiaalmeedias vahetpidamata paugutavad. Selle eest makstakse julmalt kätte, sest keegi ei viitsi kogu aeg väheste inimeste intensiivset saagimist taluda. Järgneb kiire blokk või snuuzimine.

Tegelikult tean ma ainult ühte inimest, kes suudab järjepidevalt postitada ja selle juures alati huvitavaks ja lõbusaks jääda. Aga jäägu tema nimi saladuseks...