Tea, 15.04.2002.

192 lk. hind ca 95 krooni.


Stereotüüpides kahtlejana pole ma kunagi pidanud araablasi pelgalt kättemaksuhimulisteks usuhulludeks, vaid samasugusteks inimesteks nagu kõik teised. Sama väidab kõnealuse raamatu autor oma proloogis, milles puudutab ka 11. septembrit. Kõik järgnev aga veenis mind, et araablaste käitumine erineb suuresti muu maailma omast.

Võtkem või kehakeel. Lugedes peatükki žestide tähendusest araabia-maailmas, hakkasin tundma end koerana, keda käemärkide järgi istuma, seisma, lamama õpetatakse. Veelgi raskem on lääne inimesel mõista araablaste mõttemaailma. Mis meile tundub silmakirjalikkusena, on neile viisakus. Mis meile mõjub absurdina, on neile auküsimus. Kuidas te end tunneksite, kui mitmekäigulise priiskava lõunasöögi järel serveeritakse teile ja kõigile ülejäänud külalistele veel terve lammas – igaühele üks? Raamatus lahataksegi araabia- ja läänemaailma vastuolusid ning selgitatakse võõramaalasele, kuidas istuda ja astuda, millised on araablaste filosoofia, traditsioonid, usk, keel jpm.

Iseasi, kui palju eestlane omandatud teadmisi praktikas rakendada saab. Nädalasel turismireisil Tuneesiasse vaevalt et kohalikega süvenenumat suhtlemist ette tuleb. Aga silmaringi avardab see põhjalik käsiraamat küll.