Miami on paradiis lõbujanulistele ja vallalistele. Iga nurga peal pargib oma superautos järjekordne sugar daddy, kes himural pilgul kõiki siresäärseid naisolevusi piidleb ja õhtusteks meelelahutusteks kaunist kaaslannat üritab ära rääkida. Kui naisterahvas hetkekski ilma kaaslaseta jääb, ilmub silmapilk välja järjekordne härra, kes viisakast keeldumisest end heidutada ei lase. Kuulanud ära, et jahisõidu ja erapeo asemel oleks prioriteediks mõne kaasavõetud raamatu läbi lugemine ja varahommikul lennuki peale minna, on sugar daddy veendunud, et kena eurooplanna naaseb kindlasti, kui talle tagasisõidupilet kinkida. Omades piisavat krediiti, ei ole Miamis miski võimatu, rääkimata siis mõnest kaunitarist. Raha on kohalikus religioonis kahtlemata vanajumal ise.

Mammonakultuse humoorikaks illustratsiooniks sobib keskpäevane stseen päevitajaid täis South Beachil. Üle rannariba tiirutab väsimatult propeller-lennuk sõnumiga Anna, will you please marry me? Scott. Kõikidele, kes selle peale hardunult ahhetasid, ilmus mõne aja pärast järgmine propeller sõnumiga: Oh and pay off my credit cards? millele järgnesid propellerlennukid palvega: And pay the lease for my convertible ja lõpuks veel And pay for the honeymoon.

Kuubalased ja orkaanid

Poole Miami elanikkonnast moodustavad latiinod, kellest 60% on kuubalased. Palju on mustanahalisi, Haiti ja Bahama saarte päritolu inimesi, samuti juute ja venelasi. Ladina-Ameerika temperamenti ja mõjutusi võib tunda igal sammul. Erinevalt teistest idaranniku suurlinnadest eristub Miami oma kaaluka latiino-kogukonna südamliku ja alati abivalmi suhtumise poolest. Kahekümnenda sajandi alguses ja pärast Esimest maailmasõda meelitas idülliline rannapiirkond oma suurepärase kliima ja hasartmängude ning keeluseaduse aegse alkoholi vaba liikumisega. Pärast suure depressiooni aega sai Miamist maffia meelispaik – nii näiteks on ameerikalikult kultuurimälestiseks kujunenud Al Capone’i maja Palm Islandil. 50ndatel sai Miami Beach nime "Ameerika Kuuba". Mängurid ja gängsterid saabusid hordidena. Pärast Kuuba 1959. aasta revolutsiooni asusid siia Castro-vastaselt meelestatud, kellest moodustus püsiv kuubalaste kogukond.

Investeeringud kasvavad jõudsalt ning tänu mitmetele rahvusvaheliste kompaniide peakontoritele ja pankadele, olulisele sadamale ja aasta ringi meeldivale kliimale otsustab aina rohkem inimesi Miamisse elama asuda. Majandus toetub suuresti turismile. Peavalu tekitavad orkaanid. Ennustuste kohaselt tulevad need järgmisel 20 aastal kõige laastavamad. Viimase orkaani hävitustööd näeb igal sammul. Kohalikud jutustavad siiani evakueerimisega kaasnenud läbielamistest.

Paris Hiltoni lemmikklubi

Sin City’na tuntud Miami pakub unustamatuid pidutsemiselamusi seitsmel päeval nädalas. Väsimatute ja rõõmsatujuliste über-hedonistide tulv täidab South Beachi šikke kokteilibaare, lokaale, lounge’e, klubisid ja restorane. Eriti trendikas on South Beachil asuv Nikki Beach Restaurant and Bar Club, kus parimatel pidudel võib kohata meelt lahutamas ka Paris Hiltonit ja teisi kuulsusi. Populaarsed on lukshotellide basseiniäärsed lounge’id mugavate voodite ja patjadega, kus rikkad ja ilusad pikutavad ja kokteile joovad. Kõige trendikamad peod toimuvad Delano hotellis. Kohalike seas on populaarne Bayside Marketplace’il asuv Hard Rock Cafe, mis oma klubide, baaride ja kasiinodega pakub midagi igale maitsele.

Ööklubisse sisenemise osas valitseb 21 eluaasta piir. Isikut tõendavat dokumenti küsitakse kõikidelt, määravam on aga face check. Nägusal naisterahval piisab dokumendi kojujätmisest ja härral väikesest sularahast turvamehe taskusse ning avanevad ka kõige eksklusiivsemate klubide uksed. Alkoholi müümise osas ollakse siiski pisut karmimad, dokumendi küsimine on kõikidelt kohustuslik ja enamasti on see väga range. Samal ajal aga marsivad viieaastased poisid, võidurõõmus naeratus näol, keset reede ööd mööda hiiglaslikku kasiinot donuts’eid nosides mänguautomaatide poole.

Särava ja seksika poole kõrval on Miami ka üks suurema kodutute populatsiooniga piirkondi. Rannapingid ja vetelpäästetornid on kodutute lemmikööbimispaikadeks. Üksinda kuuvalgel ookeanikohinat kuulata ei ole kõige arukam mõte.

Napp kultuurielu ja Coconut Grove

Sügavat kultuurielamust ega intellektuaalseid väljakutseid meelelahutuste ja rannamõnude paradiisist ülearu ei leia. Kohalik kunst kipub kommertsimaiguline olema. Siiski leiduvad mõned teatrid, näiteks Miami City Ballet, New World Symphony ja Coconut Grove Playhouse ja aeg-ajalt ka alternatiivsemat kinokunsti näitav Miami Beach Cinematheque. Detsembris toimub rahvusvaheline kunstinäitus "Art Basel Miami Beach", mis tutvustab üle tuhande nüüdisaegse kunstniku töid ning pakub filmi, disaini, arhitektuuri, muusika ja moega seotud eriprogrammi. Siiski, eurooplastest erudeeritud kunstisõpru Basil millegagi erutada ei suuda.

Väikeseks vaimuvirgutuseks sobib Coconut Grove, mis on Miami Ladina kvartal. 60ndatel, 70ndatel oli piirkond kunstnike ja intellektuaalide lemmikpaik. Praegu võib seal tänu lähedal asuvale Miami ülikoolile tunda pisut boheemlaslikku üliõpilasatmosfääri, kuid piirkond on oma turistidele suunatud poodide, restoranide ja kohvikutega siiski üpriski kommertslik. Uhkete villade poolest tuntud Coconout Grove’is on elanud nii Madonna kui Sylvester Stallone. Kuulsaimaks vaatamisväärsuseks on itaalia renessansi stiilis Vizcaya Villa oma maalide, antiikmööbli, dekoratiivkunsti, suurejooneliste aedade, skulptuuride, purskkaevude, basseinide, kanalite ja lehtlatega.

20 minutit Fort Lauderdale’i

Kindlasti on avastamist väärt ka Miami Downtownist 20 minuti kiirteesõidu kaugusel asuv Fort Lauderdale. Elegantsete restoranide, galeriide ja kilomeetrite pikkuste villade ees parkivate jahtidega Lauderdale on tuntud kui rikaste meelispaik. Iga nurga peal paistab mõni luksjaht järjekordse metsiku peoga tekil. Suuremad neist mahutavad sadu inimesi. Jahid on Lauderdale’is nii levinud transpordivahendid, et autoga liikudes tuleb mitmes kohas silla taga oodata, kuni jälle mõni luksusalus mööda liugleb. Tavalisem kui meil raudteeülesõit. Kontrastse elamuse pakub, kui õhtusel ajal rahakate uhkest rajoonist sattuda tänavatele, kus lärmakad ja õlut joonud üliõpilased mööda pubisid, klubisid ja baare trullavad. Lauderdale, kus paiknevad mitmed Florida parimad ülikoolid, on kuulus ka oma kireva üliõpilaselu poolest.

Reisile minnes tasuks arvestada, et Miami võib mõjuda nagu kirglik armuke, kes oma kuumaverelisuse, muretuse, entusiasmi ja ülima õrnusega teid liialt ära hellitab. Pärast kahte nädalat pidevat päikesepaitust, ujumist helesinises ookeanivees, vallatusi kuumal rannaliival, õhtuid šikkides kokteili-lounge’ides, romantilisi õhtusööke rannaterrassil ja kirglikke suudlusi kuuvalgel võib maandumine 2,5 lennutunni kaugusel asuva vihmase, tuulise ja külma New Yorgi lõppematute järjekordade ja pideva trügimise, talumatu ülerahvastatuse, ebaviisakate taksojuhtide ja liiklusummikute, suurlinna tolmu ja autogaasivingu ning igalt poolt tuleva fast food’i hõngu kätte olla pisut ehmatav.