“Olgu, ma tegelikult usun, mingis kontekstis,” nendin järeleandlikult. “Aga huvitav on see, et lugu kannavad kirglikud tõeotsingud, kuid pealisküsimus on, kas meil on üldse tõde vaja. Kas sa otsid tõde?”

“Ei otsi,” teatab lavastaja resoluutselt. “Tõde on alati seotud mingi kindla konteksti või üksikjuhtumiga ja iga üldistus hakkab seda moonutama. Tõde laiemas tähenduses on kas religioosne või lihtsalt absurdne.”

Mhmh, nõus. Läksin siis teatrisse. Lugu ise väga köitev ei olnud. Küll aga oli väga köitev loo esitusviis. Näitlejatööd, lavakujundus, muusika, valgus – tabav, täpne ja nupukas. Aga kõige erksama elamuse jätsid etenduse erakordselt ilusad ja puhtad stseenid: kohati väga filmilik, sirgeks lõigatud pildiraamid, terava noaga lahutatud stseenid. Pimedus nende vahel, ümber ja sees, suits ja uitav spotlight, dialoog kui peen väljatõste. Kuna me elame lugude maailmas, siis ilu ongi juurde vaja, siin seda oli, ainult et vahepeal natuke häiris see talurahva ägamine selle taustal. Saksad olid sümpaatsemad.“Uurimise all”A. H. Tammsaare / Toomas Hussar

Lavastaja Toomas Hussar, kunstnik Ervin Õunapuu, muusikaline kujundaja Arian Levin, osades Marin Mägi, Anneli Rahkema, Eili Neuhaus, Velvo Väli, Tarvo Sõmer, Lauri Kaldoja, Erni Kask, Eduard Salmistu, Mait Joorits.

Esietendus 6. septembril 2012 Rakvere teatris.