„Ta on rahulik.

Ta on suur.

Ta on uimane.

Ta on kiire.

Ta on tark.

Ta on loll.

Ta on otsekohene...“

Nõndaviisi tutvustab end TommyBoy debüütalbumi „?MC“ sissejuhatuses. Suurepärane plaat „?MC“ ilmus sel esmaspäeval ning mehelt, kes on „muusikalises plaanis loll nigu kirsa.“

„Heal juhul,“ tõstab TommyBoy häält. „suudan heliredeli eest üles ja tagant alla ümiseda. Aga kui keegi ütleb mulle „mazhoor või minoor?“ on vastuseks „möh!?“ Nii et muusika käib mul tunde järgi.“

Kes on see MC? Nii küsib lahtiseletatult plaadi nimi „?MC“. Jah, ta on rahulik ja suur mees, töötab Tallinna Kaubamajas muusikariistade osakonnas. Üsna tavaline tüüp? Üks sekund.

Millise uskumatu turbulentsiga on TommyBoy eluleek võbisenud, sellest annab pisut aimu nimekiri ametitest, mida ta aastate jooksul pidanud on.

(Hingake sügavalt sisse.)

Esimene ametlik töökoht oli Mähe lõbumaja Rubiin turvamees – sinna läks ta majanduskooli juuraõpingute kõrvalt. Seejärel töötas TommyBoy kaks aastat puuetega laste kasvataja-hooldajana. Siis Sunseti turvamehena, rulluisukeskuses laenutajana, Mündi baaris väljaviskajana, hotellis öö administraatorina, siis ühe mööblitarvikuid müüva firma laomehena, kus jõudis kahe aastaga direktori kohale!

„Aga siis tekkis jampar,“ ütleb TommyBoy. Jampar tähendab seda, et noormees oli aastaid hasartmängusõltlane ja nii tekkisid finantsprobleemid. Finantsprobleemid suurusjärgus veerand miljonit krooni.

Võlast ja sõltuvusest vabanemiseks emigreerus TommyBoy mõneks ajaks Taani. Ameerika naaritsate kasvandusse. Paljundajaks ja tapjaks. Märtsikuus paaritas ta sobivad isendid ning detsembris lõi need, kes seda kasukalt väärisid mättasse. Gaasikastis.

„Kahe hooaaja peale tuli 50 000 hinge...“ näitab TommyBoy vastuhakanud naaritsate jäetud arme käsivartel. „Karma on nii perses, et ma sünnin järgmises elus peldikupaberina. Loodetavasti naiste peldikus.“    

„Kas sind koshmaarsed unenäod ei tülitanud?“

„Eriti mitte,“ mudib TommyBoy sõrmi. „Taime suitsetamine aitas ka oluliselt. Õnneks on Taani kaunis liberaalne maa.

Ja ilmselt olen ka suhteliselt suure vaimse taluvuspiirga. Olen jõudnud oma elus töötada miljoni huvitava psüühilise pingega ameti peal ja see on mind, mõnes mõttes, tuimaks teinud, aga ka õpetanud mingitesse asjadesse pohhuistlikult suhtuma. Kui sa sõidad mööda värskelt kruusatud teed, siis ikka kivid lendavad vastu esiklaasi. Sellest ei pääse! Mina aga paljude asjade koha pealt eriti ei põe.“

„Kuidas on võimalik, et suur loomaarmastaja Chalice produtseeris pool sinu kui agara naaritsa-tapja albumist?“

„Muusika ühendab, eksju,“ naerab TommyBoy. „See, mida keegi vabal ajal teeb –  vaba aeg ehk siis ametlik töö -  see ei koti kedagi. Ja tegelikult ma armastan loomi! Aga töö on töö ja need kõik olid ju mutandid. Seal polnud ühtegi la naturelle’i. Kas sinist naaritsat on looduses kuskil? Või kollaste täppidega valget? Ei ole ju! Looduslikkus ei müü. Polkovniku lesed tahavad kõik, kurat, rohelises ringi käia.“

Mitme erineva produtsendi – lisaks Chalice’ile veel Alko, Critikal, Wiz1, Gee ja Mista – vilunud käe abil valminud „?MC“ on järjekordne tähtteos sahtlis „Eesti hip-hop“. Album ei ole küll sensatsiooniline pomm nagu Chalice’i „Ühendatud inimesed“, aga see tähendab ehk seda, et kodukalda räppmuusika on jõudnud stabiilselt kõrgele tasemele.

„?MC“ on mitmekülgne, kohati ähvardav ja kohati leebe, naljakas, nii underground- kui kommerts-potentsiaaliga plaat. TommyBoy roll on siin riimid ja nende ettekandmine. Ta teeb seda bassisel, sünkjal, veidi trossis ja mornil häälel.

Võib-olla veel aasta 2004 sees jõuab meieni teine albumitäis muusikat, kus kuuleme TommyBoy riime. Nimelt salvestab vaikselt uut materjali ansambel NoizMakaz. Selles pundis T-Boy kunagi alustas ja bändi biidi-meister Alko on tagasi Ameerikast ja aktsioonis, et rütmimasinat kruttida.

Üks NoizMakazi teisele albumile – debüüt „Social Poetry“ B> ilmus aastal 2000 – planeeritud lugu kannab nime „Ootan sind juba uni“. Pool nimetatud loo tekstidest on kirjutanud TommyBoy fännLeelo Tungal.

Kuidas, palun?

Asi oli sedasi. TommyBoy esines Eesti noorte kirjanduse õhtul Kirjanike Majas. Kui noorem osa publikust jälgis teda küünilisusse tardunult, siis vanemad kirjandusinimesed nõksutasid peaga rõõmsalt kaasa. Vanemast osakonnast tõusis püsti TommyBoyst vaimustunud Leelo Tungal, kes oli kohe valmis koostüüks ja pakkus kasutamiseks oma nooruspõlve radikaalsemaid luuletusi.  NoizMakazi albumile „räpib“ Leelo luuletused ise peale.

Kõige veidramast TommyBoy esinemisest pildi saamiseks kujutage aga ette säravvalget ja ekstraklantsi Estonia kontserdisaali. Pingiread on täis hästi lõhnastatud, just ostetud kallites triiksärkides ja ülikondades härrasid ja prouasid. Toimub Reformierakonna üldkogu.

Ja siis potsatab lavale TommyBoy, rütm alustab tuksumist ja TommyBoy lugu „Hiphop“ ridadega: „Me kõik noteerime oma hingi iga päev börsil / müües Saatanale madalal ja Jumalale kõrgel kursil“.

„Sa oleks pidanud neid nägusid nägema!!“ kiirgab T-boy ümmargusest näost sularõõm. „Väga punk, väga spets oli! Siimu vuntsid olid ikka sirged. See on mu elu võimsaim esineme – see polnud hip-hop-publik, vaid täiesti lambi esinemine ja reaktsioon oli sihuke, et: What a fuck is he speakin about!?!“

“Mis inspireerib sind üldse mikrofoni haarama ja riime seadma?” B>

“Sotsiaalne värk. Nii öelda sita ajab stabiilselt keema ühiskonnas toimuv edu-teema. See võidusõit. Välise kulla ja karra kummardamine.

Ma saan muidugi aru, et tegu on noore ühiskonnaga kapitalistlikus plaanis, aga teatuid probleeme ignoreeritakse väga julmalt. Tähtis on jube lühikese aja jooksul kuhjata enda ümber auto, maja, fuckin plasmatelekas, ma ei tea mis hi-tech lelud ja siis on selle juurde tekkinud veel uus trend, et osad mehed üritavad sellele jube intellektuaalseid ja kõrgeid ideaale külge pookida. Et umbes hi-tech ja vaba mõte käivadki koos!

Mujal maailmas on need asjad rahulikumad. Kõigi jaoks on oma nishsh. Iga mees võib mängida oma liigat. Eestis on jube palju tüüpe, kellel pole tausta ja jõudu, et kuhugi kõrgemale hüpata ja e elab julmalt üle oma võimete. Ja siis põlevad. Võlad ja kes hakkab droogi paneme nii et tolmupilv on taga.”

“Tähendab see siis seda, et sa valid pühapäeval sotsiaaldemokraate?”

Sotsiaaldemokraadid sümpatsiseerivad, ka üks minu vaimses plaanis mentor – Toomas F. Aru, Pärnu noortekeskuse juhataja – on sotsiaaldemokraat. Aga ma üritan poliitikast distantseeruda. See on see pind, kus värve pestakse jõle kiirelt puhtaks. Kõike saab väänata. Nagu juuras. Loll on see, kes usub definitsiooni muutumatusse. Kõik oleneb sellest kuhu koma pannakse.”

“Millest räägib lugu „Ettevaatust! Loomad ründavad“? See on pöörane ja ma ei saa midagi aru...”

“Esimese salmi kirjutasin samastades end tüübiga, kes on vaimne vampiir, kes suudab sind energiast tühjaks tõmmata, kes nähes, et sa oled jumala nõrk, on sul laks! kaheksa jalaga seljas.

Teistes salmides on hoiatuse teema. Et need tüübid, kes ei suuda kaasa mängida, ärgu mängigu. Muidu pistetakase nahka. See on selline metafüüsika pask. Plaadil on ka revolutsiooni-paska.”

“Üsna plaadi alguses ütled sa paar head sõna kanepi kohta.”

“Jah,” nohiseb TommyBoy ja ringutab. “Tsiteeriksin jälle Bob Marleyt. Et kui inimesed kogu maailmas suitsetaksid taime, siis poleks sõdu ega jamasid. Paar meest võib-olla lõpetaksid hullaris. See ei ole siiski nõrkadele. Aga planeet oleks parem koht elamiseks. Savusse suhtun positiivselt ja THC on mu vereringes kogu aeg.

Ja muide. Kui “tükki” teed, tulevad päris head riimid. Õiega nii head ei tule, õiega tuleb lihtsalt suhkruvati kest ümber. “Tükk” keerab samas närvid rohkem perse, õiega on jälle lühimälu olematu.”

Kuid lugu „Hilisõhtune chill“ – need raevukad peod, mida sa kirjeldad, kas sellised  sul reeglina ongi?

“Pigem reegel jah. Tavaliselt on ikkagi nii, et kui sa alustad sellise lausega „kurat teeks täna ühe õlle!“, siis alati lõppeb asi sellega, et kolmandal päeval on sul põll ees, praed kuskil võõras köögis muna ja kallad endale viina pähe. Pidutsemine käib samuti freestyle. Kunagi ei lähe midagi plaani kohaselt.”

Mõned olulised küsimused on veel vastamata. Kuidas TommyBoy hip-hopini jõudis? Ilmselt tõmbas teda 80-90ndate piiril räppi per se kurikuulus Technotronic, samuti oli tal kodus kogu MC Hammeri looming. Ja et ta on Pärnu poiss - “olen perset pidi gängsta-räpis”.

Milliste hip-hop- produtsentide tegutsemist ta hoolikalt jälgib? Celph Titled, grupi Dilated Peoples biidimees Alchemist, MF Doom ja Madlib. Kas ta ise ei taha biite valmistada? Natuke tahab, aga praegu pole mõtet lõhestada. Kas ta on Bruce Lee vanade filmide fänn? On. Ja millega lõppesid tema juuraõpingud Tallinna majanduskoolis? Jamaga.

“Lollaka armeenlasest taksojuhiga,” täpsustab TommyBoy. “See oli 90ndate keskel umbes. Tulin öösel litsimajast töölt armeenlasest taksojuhiga, kellega mul oli alati kokkuleppeline summa 150 krooni. Mul polnud vähem anda kui kaks sotti, tema aga ei tahtnud raha tagasi anda ja ma andsin talle vastu hambaid. Ma olin väsinud ja tige ka nagu.

Järgmine hommik olid mind ühika ukse taga mingid m***id otsimas käinud. Mõtlesin, et davai – lähen Pärnu tagasi. Et ma ei jõua nende väikeste shaslõkkivarrastega võidelda siin.”

“Ma olen kuulnud, et sa oled nuga ka saanud. Oled?”

“Ei. Kirvest olen. Ise lõin pohmas peaga.”

“Soh. Ma loodan, et see juhtus puude raiumise käigus... “

“Jah. Tädipojaga saadeti metsa sihti tegema. Aga oli peo pealt tulek ja läks vähe viltu.”

“Kas sa sporti teed?”

“Kunagi tegin tõsiselt ja innuga. Karateed neli aastat.”

“Jõudsid sa kuhugi välja ka?”

“Jah. Litsimaja turvameheks.”

SIDEBAAR

·       Artikli pealkiri “Mis teoksil gängster?” on laenatud reake TommyBoy luuletusest “Kuidas läheb?”. Luuletus räägib kõige tavalisematest tänavavestlustest ja on albumile realiseeritud vahepala ehk skitina.

·       TommyBoy on meister freestyle’is. Freestyle on vabas stiilis (räppides) luuletamine koha peal.

* TommyBoy on 2002 aasta MC-Battle'i - MCde meisterlikkuse jõuproov - võitja.

* TommyBoy ei hakka kunagi klubi-räppi tegema, selleks, et kellelgi oleks mõnus tantsida. Või taustaks sellele, kuidas iiri bachelorid peol Eesti blondiine taga ajavad. Ta tahab, et inimesed harjuksid kuulama räpp-kontserte.

·       TommyBoyle meeldib väga kalal käia. See on ta nõrkus.

·       Lugu “Ettevaatust! Loomad ründavad” sämplib rõvedat Hong-Kongi vägistamisfilmi “Meat Market”.