Kord raamatu kätte võtnud, ei saa seda enam käest panna. Nagu autor eessõnas kirjutab, asub tema privilegeeritud vaatekoht “ühe kõige õilsama ja eksklusiivsema mõisakultuuri varemetel, mis meie maailmajaol on olnud ette näidata”. Kõik “blogi­sissekanded” või kolumnid – neid on kokku kakskümmend – on kokku pandud enam-vähem sama skeemi järgi. Peategelast tabab üllatus – tihti vaid paaritunnise etteteatamisega ootamatult külla saabuvad aulikud külalised loodavad eest leida uimastavaid kulinaarseid hõrgutisi ning peremees loob mõisakoka ja köögitüdruku abiga piiratud ajaga tõelise meistriteose, mis paneb sööjad taeva poole õhkama.

Loomulikult on mõisahärra Carolusel, nagu ta ennast ise nimetab, alati keldris jää peal eriretseptiga marineeritud heeringaid, käntsakas külma keedetud vasikaliha, valmiskeedetud puljongeid, sissetehtud seeni ja krõmpsuvaid hapukurke viinapitsi kõrvale. Mõisaaiast lendavad köögilauale värsked kurgid, mahlakad tomatid, peenikesed porgandid, artišokid ja potti satub ka pahaaimamatult hoovi peal paterdanud priske pardipoeg.

Ehkki Mothander kirjutab esimeses isikus: “Ma võtan tomateid. Panen need potti ja lasen neil natuke hea või sees piinelda. Tükk peeneks hakitud portugali sibulat, soola ja pipart, mõni tilk lihaekstrakti – koos madeiraga, maailma kõige ohtramalt kasutatud vürtsiga – ja kui see kõik on podisenud oma kümme minutit, siis rohkesti hakitud peterselli. Kui jätkub julgust kilusoolvee lisamiseks, siis seda parem.” Aga küllap tegutsesid köögis peamiselt ikka tubli kokk ja tema tüdrukust abiline, sest Mothanderi kirjeldused oma kulinaarsetest vägitegudest meenutavad mõnda välismaa imekoka telesaadet, kus ahju paisatud praad kümne sekundi pärast sealt küpsena välja võetakse.

Kirjeldatud mõisaretseptid on hoogsad, sisaldavad palju toitvaid ja värskeid lähteaineid ja kindlasti maitsevad ülihästi. Vähe võib olla neid, kelles ei teki kiusatust neid järele proovida. Vestetele on garniiriks lisatud tõlkija järelmärkus ning Rootsi professori Torkel Janssoni põnev järelsõna. Kõik see paneb süljenäärmed hooga tööle. Bon appetit!

Priit Hõbemägi