Parim asi Rakverest pärast rakvere viinereid? Moodne tantsumuusika.

Minu vana sõber Korsten peab Rakveret maailma mõttetui­maks linnaks. Kui ma temaga viimati rääkisin, pidi ta sinna elama minema. No ma ei tea, võib-olla. Äkki just tänu selle­le, et Rakveres eriti midagi teha pole, tuleb just sealt üks põnevamaid eesti plaate, mis minuni viimasel ajal jõudnud on. Teieni jõuab ta Tallinna plaadipoest Dancemix.

Tegemist on kogumikuga, kus hulk edumeelseid Rakvere noori demonstreerib oma võimeid nüüdisaegse muusika vallas. Ja hästi teevad.

Siin on basement-jaxxilikku peohaussi (“Boogie (Kõik kes on siin ruumis)”), mis siiski peenema maitsega inimesele üle jõu käib, sest lauldakse osavõtmatu häälega ja mis põhiline – eesti keeles. Nii igavalt pole Eestis varem lauldud. Ausalt. Rafineeritum huumorimeel kulub siin marjaks ära.

Siis on siin – jällegi maakeelset – räppi (“2 Ongi Paar”). Viimasega, eestikeelse räpiga, ma mõtlen, on endiselt millegipärast raskusi. Piinlik noh. Sõnum on muidugi äge – ka naisi tuleb austada!

Laul nimega “I’ll Never Know” Suppa B ja Def Räädu esituses kõlab so soliidselt, et petab ka kogenuma kõrva ära. UK-garage saab selle loo näol endale venna – rakvere-garage’i.

Tuntum tegelane on kogumikul MC J.O.C. Kohalik patois-spetsialist ehk siis jamaika aktsendiga kiirrääkija – Eesti ai­nu­kese reggae-peo Bashmendi resident. Päris mitu digi-dub- lugu kõlavad kohalikus kontekstis ka tõeliselt värskendavalt.

Minu lemmikartist on aga Digidon. Julmalt julge ja stiil­ne. Tema Lääne-Londoni nihkega deep-house produktsioon kipub vägisi eesti vastava tippu.

Tubli küpsuse märk on kindlasti ka “Virumaa tuustep” Geminice’i ja Neeguse esituses. Me ole­me Rakverest ja meid ei koini, on sõnum. Vist. 8