“Danger! High Voltage” , “Gay Bar” ja teised haigused.

Punkrock, diskofunk ja uus laine on kohtunud palju kordi, ent harva on nende orgiate tagajärjel sündinud midagi nii suurt kui “Ca Plane Pour Moi”, aastal 1978 Plastic Bertrandi peast nina kaudu väljunud peolugu, mida ma siiamaani plaadipoodides taga ajan justkui koer oma saba.

Kevadtalvel aga juhtus ennekuulmatu lugu: selgus, et tundmatu Detroidi bänd on maha saanud veel millegi hoopis suuremaga. Mingil ajal oli “Danger! High Voltage” laenutatuim singel mu plaadikogus; ei tea ega ausalt öeldes ei tahagi teada, millistes urgastes on selle saatel tantsu löödud. Mäletan, endamisi veel mõtlesin: no tore, mehed, tegite ühe loo, kuhu Bill Clintoni saksofonisoolo sobib nagu sigar Monicale ja millele võiks südamerahuga “Aasta laulu” tiitli külge kleepida, aga üldiselt läheb teiega nii nagu läks püha Bertrandiga. Kuid läks teisiti, mehed tegid selliseid lugusid terve albumitäie ja mul on selle üle tuline heameel. Suvi hakkaski Andrew WK uut plaati oodates igavaks minema.

Kui vana hea Andrew oksendas täis muusikalilava ja Meat Loafi vannitoa, siis Electric Six tühjendab ennast homoklubi tantsupõrandale ning Foreigneri ja Kissi garderoobi.

Laulude pealkirjad räägivad enese eest ise: “Electric Demons In Love”, “Naked Pictures (Of Your Mother)”, “Gay Bar”, “Nuclear War (On The Dance Floor”... ja nii edasi ja edasi. Kuid loeme üles ka vaimuhaigused, mida Electric Six väidab ennast põdevat. Laulja Dick Valentine – skisofreenik. Mõnikord undab Dick Tom Jonesi, teinekord aga Robert Palmeri või Uriah Heepi häälega.  Kitarrist The Rock 'n' Roll Indian – maniakaaldepresiivne psühhopaat. Bassimees Disco –   nartsissist ja autopede. Kitarrist Surge Joebot – raskekujuline megalomaan ja paranoik. Trummar M – insomnia, narkolepsia ja krooniline dementsus.

Enneolematu diagnooside paraad, kas pole? Siiski lubage pisut kahelda. Minu meelest on Electric Six lihtsalt üks simulantide bande, aga seejuures neetult andekas. Hullumeelsust saab simuleerida, geniaalsust mitte. See on meditsiiniline fakt.

10