“Dehemardik Datis”

Kohvi Records

Taoline kahe, võib olla, et uue eesti muusika lootustandvaima artisti kohtumine ühisel plaadil on esmapilgul igati loogiline lahendus. Seda enam, et Ramo Teder (Pastacas) ja Eero Barndõk (Barbariz) õppisid EKA-s koos maali. Veelgi enam, just tänu Ramole hakkaski Eero muusikaga tõsisemalt tegelema ning jõudis Kohvi ja teiste kohaliku muusikamaailma tegijate huviorbiiti.

Vaatamata ühisele arenguteele ja hingesugulusele on mõlema artisti muusikaline käekiri siiski oma näoga. Pastaca helikeel on endiselt temale ainuomases võtmes, kuigi varem levinud seost multifilmimuusikaga ei tahaks mingil juhul enam rõhutada, sellist tormakat ja lõbusat meloodiaarendust esineb varasemaga võrreldes vähem.

Muusika on muutuntud mõtlikumaks ning teemad ja harmooniad kõlavad läbitunnetatumalt ning seeläbi ka mõjuvamalt. Hoolika komponeerimise ja saunditöötlusega käib aga kaasas õhuline ja unenäoline fiiling. Antarese vst-effekti oleks võinud vokaalile siiski pisut mõõdukamalt lisada.

Barbariz kõlab vaatamata romantilistele ja heroilistele meeleoludele aga kuidagi väga maalähedaselt ja ilmselt sellest tulenevalt ka jõuliselt, kuid ilma pateetilisuseta. Pigem niisuguse eemaltvaatava sõbraliku irooniaga.

Kõik justkui oleks paigas, aga alati saab paremini ja seegi kord pole tegemist erandiga. Praegune plaadi tervik moodustub justkui pingpongi efektina, katsena elu-eest mingis fookuses püsida ja seda niisugusel moel nagu oleks tegemist eri stiile koondava kogumikuga. Käesoleva plaadi puhul tekitab selline kohati tehislik sidumis- ja ühtlustamispüüe küsimärke, kuna ei võimalda kummagi artisti muusikaga kaasneval meeleolul piisavalt kasvada.

Lisaks paiknevad Barbariz ja Pastacas tehniliselt erineval tasandil. Kui Barbariz vähesemast kogemusest tulenevalt alles otsib oma käekirja, siis juba väljakujunenud Pastacas peaks võimalikult kiiresti jõudma uue korraliku sooloalbumi avaldamiseni. Selle järele on lausa rahvusvaheline nõudlus, niivõrd palju on ta suutnud oma eelnevalt avaldatud loominguga tähelepanu äratada.

Jääb vaid loota, et käesolev plaat ei too selles osas tagasilööki, risk on igatahes olemas, aga sellest tegelikult ei pääse kunagi. 7