A.I. Artificial Intelligence, USA 2001. Režissöör Steven Spielberg, stsenarist Ian Watson Brian Aldissi lühijutu põhjal. Mängivad Haley Joel Osment (David), Jude Law (Gigolo Joe), William Hurt (professor Hobby), Frances O’Connor (Monica Swinton), Sam Robards (Henry Swinton).

Tehniliselt vaimustav ambitsioonikas projekt suhtestab intellekti ja moraali.

1969 kirjutas Brian Aldiss jutu metsa jäetud küberneetilisest mänguloomast Supertoys Last All Summer Long (“Superlelud peavad vastu kogu suve”). Päris koduloomaga on inimene nagu sõlminud lepingu; kui loom jääb metsa, on temast kahju. Inimene tunneb vastutust looma elu eest. Ent mis käsib mehaanilisse kodulooma suhtuda nagu maha kantud äravisatavasse arvutisse? Kas robotist teevad inimese inimlikud tunded?

Stanely Kubrick kavandas sellest probleemist filmi viisteist aastat ja suri. Nüüd on selle filmi valmis teinud Steven Spielberg.

Lähitulevikus on üldise soojenemise tulemusel polaarjää mütsid sulanud ja sünde piiratakse. Siis tuleb üks insener mõttele: “Me saame ehitada roboti, kes võib armastada!” Robotlapsed antakse lastetutele abielupaaridele.

Programmeerida robotisse, et ta oma “ema” armastaks, on kerge, palju raskem on saada ema ka “last” armastama. Filmis saavad Monica (Frances O’Connor) ja Henry (Sam Robards) endale robotlapse Davidi (Haley Joel Osment). Nende oma poeg Martin on külmutatud, lootuses teda ravida parandamatust haigusest kauges tulevikus.

11aastane David võidab isa ja ema sümpaatia. Kuid siis leitakse Martinile ravim, õige poeg tuleb tagasi ja perekond loobub robotist. On suudetud ehitada olend, kes võib täiuslikult armastada inimest, seda isekat egoistlikku olendit.

Haley Joel Osment mängib suurepäraselt, ta oleks nagu parim lapstäht pärast Jodie Fosterit. Operaator Janusz Kaminski filmib ulmelugu briljantselt. Põnevusega jälgitav dramaatiline film esitab intellektuaalse reebuse.

*
Naiskolleeg: Kui robot võib inimest tõeliselt armastada, missugust vastutust tunneb inimene selle mehhanismi vastu? See on moraaliküsimus, eks?

Professor Hobby: Vanim kõigist küsimusest. Kas mitte alguses ei loonud Jumal Aadama, et teda armastataks?

*
David: Ema, mul on kahju, ma tegin ennast katki.

Pühapäeval, 10. jaanuaril kl 21.40 Kanal 2
taies***
huumor
märul
põnevus***
tunded***
erootika*