Nägin raamatukaupluses raamatut “Kiusaja meie seas”: kuidas seista vastu nendele, kes meid kiusavad ja ahistavad.

Uus Priit Pärna film on pigem kiusajatega meie endi sees. Igatsusest ja suhtlemisvajadusest, kontaktsusest teiste inimestega. Õieti on see armastuskolmnurk, mis tuttav igast filmist. Kuid Pärn teeb, nagu alati, kõrvalepõikeid, pöördub siis tagasi, joon sulgub ja kõrvalepõige osutub ringiks. Pärn ehitab eritasandilisi suhetevõrgustikke.

Pärna filme kannab assotsiatsioonide vool, kuid see pole kunagi “puhtakujuline psüühiline automatism”, pigem on tegemist “ulma ja tõelisuse sünteesiga teatavas absoluutses reaalsuses”, kui Bretonilt laenata. Ootus–puudutus–nauding–lootus–kaotatud lootuste leiubüroo. Jõmpsikas, kes otsib interneti password’i, leiab selle olevat lihtsalt +. Kontakt. Inimsuhted on laetud pidevast õnneigatsusest. Kuigi ihad ja instinktid juhivad inimest, jääb lootus. Ka vabadusiha, mida kehastab tuules lendlev rinnahoidja, mis vahel on nööril: siis on ta suhteliselt vaba.

Vaid kulminatsioonikohad on värvilised, muidu on film must-valge nagu Pärna vabagraafika. Selles võib näha tema kaaskunstniku ja -lavastaja Olga Pärna kätt.

Pärn on arenenud tõeliseks virtuoosiks, ja nagu ikka sellisel puhul: kui oled vormivirtuoos, lisandub tagasimõjuna ka sisuvoorusi, sageli selliseid, mida autor pole taotlenudki. Ka Erkki-Sven Tüüri muusika lisab neid.

*
Filmi on näidatud 28 festivalil. Ta sai PÖFFil parima eesti filmi Scottish Leaderi auhinna ja Grand Prix’ Roomas I Castelli Animatil.

Teisipäeval, 5. jaanuaril kl 21.40 ETV
taies****
huumor***
märul***
põnevus***
tunded***
erootika***


Või siis...

Reedel, 1. jaanuaril kl 15.00 Kanal 2 “Tuulest viidud” (USA 1939). Uhke ajalooline armastusfilm Margaret Mitchelli samanimelise romaani põhjal.

Reedel, 1. jaanuaril kl 19.40 ETV 2 “Kohtumine tundmatuga” (Eesti 2005). Lõbus ja süüdimatu pilk nõuka-aja televisioonitegemisse.