Laenasin pealkirja kunagiselt Hugo Raudsepa komöödialt, kuna film on pälvinud nii valju kriitikat kui lahket festivali­osavõttu. Kirjutasin mulluses aasta­ülevaates:

“Eduka 2007. aasta järel, mil valmis koguni kümme täispikka filmi, on nende arv 2009. aastal langenud kuuele, kui siia lugeda ka Ukraina/Eesti “Isemoodi muinasjutt”. Esile tõuseb Veiko Õunpuu sümboolikat täis moralitee “Püha Tõnu kiusamine” /…/ Kaks lõhutud peredest noorukite täiskasvamise lugu jäävad pealiskaudseks. Thrillerit üritab teha liiga sirgjooneline “Vasha” (lavastajaks Hanno Salonen), eesti koolipoisi ja tšetšeeni mehe sõprusest /…/ Andrus Tuiski küllalt monotoonses road-movie’s “Pangarööv” on eeskuju otsiva noormehe paleuseks mehine ja räme endine vang, kellega koos läbi Eesti sõites avaneb poisi karakter.”

Kriitik Margit Adorf julges “Pangaröövi” nimetada 22. oktoobri TV-Ekspressis aasta halvimaks filmiks, ja seda esilinastusele eelneval päeval. (K)arvustus vallandas ägeda reaktsiooni. Režissöör andis mitmele telejaamale intervjuusid, võttis solvunu hoiaku ja karvustas omakorda kriitikut. Tal endal näisid ambitsioonid puuduvat: “See on lihtsate inimeste film, kus naised saavad natuke nutta, mehed aga märulit.”

Kuid Adorf ei arvustanud lavastajat ja tema isikuomadusi, vaid kunstiteksti. Ehk polnud pikka aega filme teinud Andrus Tuisk (s 1964), kes nüüd suurformaadi, täispika mängufilmiga, debüteeris, sellise tähelepanuga harjunud? See on skandaal, ka reklaam, kuigi mitte just päris meeldiv.

Aasta halvimale filmile annavad ameeriklased Kuldvaarika auhindu.

Kindlasti on meeles, et tänavune naisnäitleja Oscari ja Kuldgloobuse saanud Sandra Bullock (filmiga “Varjukülg”) võttis Oscari-saamisele eelneval õhtul vastu oma Kuldvaarika rolli eest filmis “Kogu tõde Steve’ist” (All about Steve). Bullock tänas oma karjääri hävitamise eest ja jagas hindajatele DVDsid filmiga.

Tänavuste filmiüliõpilastööde näitamisel märkis Balti Filmi- ja Meediakooli professor Jüri Sillart, et kõige raskem on tulevikus taluda kuulsuse katsumust. Ka aasta halvima filmi tiitli saamine on seda.

Kinomaailmas veeklaasitormi tekitanud filmi on nüüd võimalik kodus rahulikult hinnata.

“Pangaröövi” on näidatud filmifestivalidel Montrealis, Helsingis, Kairos, Mumbais, San Josés, Tiburonis, Londonis, Edinburgh’is. PÖFFi Tridensi Balti täispikkade filmide konkursižürii “märkis filmi ära” (= special mention).


Teisipäeval, 6. aprillil

kl
21.35
Kanal 2

Täispikkade filmide vaatajaid 2009

Pangarööv 6575

Püha Tõnu kiusamine 6282

Buratino 4692

Disko ja tuumasõda 4114

Vasha 3629

Riigireetur 1300

Baruto 1087